När Wayne Gretzky utsåg tidernas största svensk – som trodde att det var ett stort skämt: ”Tvungen att googla”

Foppa, Lidas eller Börje?
När Wayne Gretzky utsåg den störste svensken någonsin nobbade han samtliga.
– Han är verkligen speciell, sa Gretzky.

Ja, Sverige har under flera decennier varit riktigt bortskämda med otroliga hockeyspelare. Under årens lopp har spelare som Börje Salming, Nicklas Lidström och Peter Forsberg dominerat borta i NHL, och det är en ständig debatt om vem som egentligen är störst genom tiderna.

Enorma hyllningen

När Wayne Gretzky uttalade sig i frågan för några år sedan så nobbade han dock samtliga ovan nämnda – för ett betydligt mer oväntat namn. Det är visserligen en spelare som vunnit Stanley Cup och varit lagkapten i världens bästa liga. Det handlar om Henrik Zetterberg, som för några år sedan fick en enorm hyllning från tidernas bästa hockeyspelare.

Wayne Gretzky, NHL
FILE – In this Dec. 10, 2017, file photo, former Edmonton Oilers great Wayne Gretzky speaks to media in Toronto. The Associated Press asked eight of the greatest current and former champions, including Gretzky, from seven different sports to find out what impressed them most about Tom Brady. (Christopher Katsarov/The Canadian Press via AP, File) NY807

”The Great One”, som han kallas, menade att Zetterberg varit hans favoritspelare att titta på under de senaste tio åren.

– Jag tycker att Zetterberg är en av de allra bästa spelarna. Han har tagit mycket stryk i Stanley Cup-slutspelet, i OS och allt annat – men han är verkligen speciell, sa Gretzky då.

Annons: Spela riskfritt med ULTRABET på Hajper för upp till 500 kr. Fullständiga regler och villkor hittar du på Hajper.se

”Tvungen att googla…”

Men inte nog med det, i samband med den sanslösa hyllningen så menade Gretzky till och med att Zäta är den störste svensken genom tiderna.

– Jag tycker att han är den bäste NHL-spelaren Sverige fått fram. Och då har det funnits några riktigt stora spelare, allt från Börje Salming till Nicklas Lidström, sa Gretzky.

880101 Ishockey, NHL: Wayne Gretzky, Los Angeles. © Bildbyrån

Så, hur hanterar man en sådan hyllning från någon som betraktas som sportens största genom tiderna? Henrik Zetterberg själv trodde knappt att det var sant.

– Först trodde jag inte på det. Jag var tvungen att ”googla” och försäkra mig om att ingen skämtade med mig. Men ja, det är förstås härligt. Han (Gretzky) var en av mina första idoler. Om han är nöjd med mitt spel så är jag nöjd… Det är en stor ära, sa han.

LÄS MER: När NHL-ikonen söp sig dyngfull och skapade blodbad på hotellrummet – mitt framför chockade svensken

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!