När Tommy Salo lämnade dussingänget – och fick lira med superstjärnorna

Under sina första nio säsonger var Tommy Salo aldrig nära att få vinna en Stanley Cup. Det var tänkt att ändras när han under sin sista säsong i NHL fick byta klubb.
Salo trejdades till Colorado – en klubb som blev den första med en rad superstjärnor.
– Där hade jag chansen att få vinna, berättar Salo för Sportbibeln.

Tommy Salo hade en lång och framgångsrik karriär. Svensken blev uttagen till All Star-matchen två gånger om, men det var någonting som saknades.

Trejdades till Colorado

Först i New York Islanders och sedan i Edmonton hade laget inga riktiga superstjärnor, vilket i sin tur ledde till att man inte gick långt i slutspelet.

Som bäst hade Salo nått första runda av slutspelet med Edmonton under några år, men inför sin sista säsong skulle han få sin stora chans. Det i en organisation som gick för ”Lord Stanley”.
Mitt kontrakt gick ut och Edmonton ville ha ut någonting innan. Colorado letade efter en andramålvakt till (David) Aebischer. De hade bra lag och jag blev väldigt glad över att jag skulle få chansen att vinna Stanley Cup, berättar Salo för Sportbibeln.

Stjärnspäckat lag

I mitten av mars 2004 blev det så officiellt. Edmonton trejdade bort Tommy Salo till Colorado, tillsammans med backen Tom Gilbert mot ett sjätterundeval i draften.

Det var verkligen inget dussinlag som väntade den svenske målvakten i Denver i USA.

Inför säsongen hade Colorado bland annat fått in Paul Kariya och Teemu Selänne samtidigt som man sedan tidigare hade Peter Forsberg, Joe Sakic, Rob Blake och Adam Foote med flera.
– Det kändes direkt att det var riktigt professionella hockeyspelare, väldigt duktiga hockeyspelare. Det kändes att atmosfären fanns där för att gå hela vägen och vinna Stanley Cup, säger Salo.

”Drömmer fortfarande”

I Colorado skulle Tommy Salo också få nå det längst han nått i ett Stanley Cup-slutspel. I konferenssemifinalen blev det till slut förlust mot Dallas med 4-2 och Salo spelade en match i slutspelet.

Hur det gick? Svensken höll nollan.
– Ibland drömmer jag att jag forfarande spelar matcher där, det saknar jag. Fullsatt och det var häftiga resor. De bästa spelarna är ju där, jag tyckte det var kul att spela, säger Salo till Sportbibeln.

Dela för att hylla Tommy Salo!

LÄS MER: När Per Ledin varnades för NHL-busarna – men hamnade i trubbel ändå

Per Ledin avslöjar sanningen bakom det klassiska bråket med Tommy Salo