När Tedenby förvandlades till hockeyvärldens största trollkarl – och snurrade upp fem(!) spelare på läktaren

När Tedenby förvandlades till hockeyvärldens största trollkarl – och snurrade upp fem(!) spelare på läktaren

Årets Junior-VM ställdes in.
Då minns vi i stället tillbaka på Mattias Tedenby sanslösa prestation i turneringen – där han snurrade upp hela Slovakien på läktaren.

Efter att covid nått mästerskapets spelartrupper tog ishockeyförbundet ett drastiskt beslut att ställa in hela rubbet. Då fick Juniorkronorna vända tillbaka till sina klubbadresser, och blev stulna på möjligheten att skapa historiska minnen.

Galna showen

Junior-VM har verkligen växt upp till en riktig höjdpunkt under mellandagarna och årsskiftet. Nästan samtliga av världens bästa hockeyspelare har frodats i turneringen som blivit startskottet för fantastiska karriärer.

Och turneringen bjuder alltid på fina minnen. För svensk del är givetvis Mika Zibanejads avgörande mål mot Ryssland i finalen 2012 bland de största.

Foto: YouTube

Men turneringen har bjudit på fler delikata minnen från svenskt håll, och vi kommer nog aldrig glömma Mattias Tedenbys galna show mot Slovakien 2009.

Han var upphaussad för sin otroliga teknik och en av Sveriges stora stjärnor inför mästerskapet. Och just det visade han verkligen upp i semifinalen mot Slovakien.

Grundlurade hela Slovakien

Att vara omringad av fyra stycken slovaker var inget problem för Mattias Tedenby. Med några rappa dragningar grundlurade han samtliga, och skickade sedan upp den femte på läktaren av bara farten.

Och självklart renderade den mäktiga soloshowen i poäng. Tedenby spelade fram Simon Hjalmarsson som distinkt tryckte upp pucken i nättaket.

Foto: YouTube

Juniorkronorna tog sig sedan vidare till final där Kanada blev numret för stort, och Sverige föll med hela 1-5.

Mattias Tedenby var inför mästerskapet draftad i förstarundan av New Jersey Devils. Men de kommande 1,5 åren spelade han i Sverige och i HV71, där det blev 19 poäng i Elitserien.

Säsongen efter reste han över till Nordamerika men slog aldrig riktigt igenom i NHL. I dag återfinns forwarden i KHL och Dinamo Minsk.

Se målet här:

LÄS MER: Den gången Tomas Holmström toksågades av egna tränaren(!) – men fick tidernas skönaste revansch

Få våra nyhetsbrev!