Den gången Tomas Holmström toksågades av egna tränaren(!) – men fick tidernas skönaste revansch

Tomas Holmström bytte nummer i mars 1998.
Då tyckte egna tränaren, Scotty Bowman, att svensken skulle ta nummer 98.
– Det är året du åker tillbaka till Sverige, utbrast han.

Tomas Holmström är en av våra allra största hockeyspelare genom tiderna. Totalt spenderade svensken 15 säsonger i Detroit Red Wings, och fick lyfta Stanley Cup hela fyra gånger.

Stora förväntningarna

Piteåsonen draftades till Red Wings redan 1994, men åkte inte över atlanten förrän säsongen 1996/97. Då hade han två supersäsonger i Elitserien med Luleå, och förväntningarna på honom i NHL var höga.

Den första säsongen blev däremot inte som någon hade förväntat sig. Tomas Holmström hade svårt att anpassa sig till spelet i Nordamerika, och spelade bara 47 matcher.

961201 Ishockey, NHL, Detroit Red Wings – Florida Panthers, 2-4: Tomas Holmström, Detroit. Foto: BILDBYRÅN

Svensken kom inte ens upp i tvåsiffrigt i poängkolumnen. Red Wings starke man Scotty Bowman var rejält besviken på svensken han plockat över från Sverige.

Det visade sig ordentligt när Holmström överlät sitt tröjnummer till ryssen Dmitri Mironov efter säsongen 1998, och Bowman kom med en syrlig kommentar till Holmström.

Sköna revanschen

– Du borde ta nummer 98. Det är året du kommer åka hem till Sverige, sa den legendariske coachen.

Men Tomas Holmström stannade kvar i Detroit Red Wings och spelade fler än 1000 matcher för organisation efter Bowmans utspel. Det mest lustiga är att Bowman stannade kvar i Red Wings i fem ytterligare säsonger och Holmström knäppte verkligen honom på näsan.

961201 Ishockey NHL: Tomas Holmström, Detroit Red Wings. © Bildbyrån

LÄS MER: Den gången Holmström krockade med Lidas bredvid sig – och ändå fick varenda Detroit-supporter att jubla

Få våra nyhetsbrev!