När svenske Stanley Cup-hjälten återvände till SHL – och trollade brallorna av ett helt lag

Mikael Samuelsson avslutade karriären med en säsong i SHL.
Där gjorde han rejält avtryck.
Men det man minns mest är solomålet han gjorde mot Modo – genom att dribbla bort ett helt lag.

Mikael Samuelsson hade en lång och framgångsrik karriär i Nordamerika. Totalt blev det nästan 700 matcher i NHL, och han hann dessutom med att vinna OS och VM-guld – och Stanley Cup med Detroit Red Wings, 2008.

Återvände till SHL

Därför var det en rejäl bomb när han under sommaren 2014, efter 14 säsonger på andra sidan Atlanten, vände hem till SHL och Djurgården. Trots att skador satte lite problem i Samuelssons säsong i Stockholms-klubben så var han en nyckelkugge.

150225 Djurgårdens Mikael Samuelsson under ishockeymatchen i SHL mellan Luleå och Djurgården den 25 februari 2015 i Luleå. Foto: Peter Skaugvold / BILDBYRÅN

Profilen noterades totalt för 26 poäng på 37 matcher – och det mest minnesvärda målet kom i ett hemmamöte mot Modo. Samuelsson fick då pucken i offensiv zon – dessutom felvänd – och med ingen att passa.

Klockrena solomålet

Han snurrade då först bort två motspelare, tog sig in bakom mål – och lurade även målvakten totalt. Han avslutade soloräden genom att lägga in pucken i ett öppet mål.

141211 Djurgårdens Mikael Samuelsson jublar efter att ha reducerat för Djurgården till 1-2 under ishockeymatchen i SHL mellan Djurgården och Modo den 11 december 2014 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Lätt som en plätt – såg det åtminstone ut som.

– Jag visste inte vad jag skulle göra, medgav han dock efter målet, och fortsatte:

– Det bara sker. Jag såg att han klev över hårt mot bortre stolpen, då tog jag en chansning, stannade och la den vid första stolpen.

https://twitter.com/DIFhistoria/status/675182177987010565?s=20

Dela för att hylla en otrolig spelare!