När svenske målvaktsikonen plötsligt dumpades av NHL-laget – efter flörten med sportchefens dotter(!)

När svenske målvaktsikonen plötsligt dumpades av NHL-laget – efter flörten med sportchefens dotter(!)

Tommy Söderström var ordinarie i Philadelphia Flyers när han plötsligt trejdades till New York Islanders.
Anledningen tros vara en flört – med sportchefens dotter.
– Jag och mina kompisar har haft roligt åt det här!, säger målvaktsikonen i podcasten ”Släpp Sargen”.

Tommy Söderström var Sveriges främste hockeymålvakt när han i början av 90-talet lämnade dåvarande Elitserien och Djurgården för spel i Nordamerika. Målvakten blev snabbt ordinarie i Philadelphia Flyers – men plötsligt så tredjades han bort från laget.

Därför dumpades han

Söderström, som under sin aktiva karriär bland annat vann tre SM-guld och två VM-guld, hamnade inför säsongen 1994/1995 plötsligt i New York Islanders, och i podcasten ”Släpp Sargen”, med Niclas Norlindh och Robin Figren, så avslöjar nu ikonen anledningen till varför.

Och det är, minst sagt, av det mer udda och kontroversiella slaget…

– När jag kom till Philadelphia inför 92/93 så var Bobby Clarke, som ju är kung i Philadelphia och vann Stanley Cup ett par år där, assistant general manager eller något (senior vice president of hockey operations, reds. anm.). Han hade en jävligt snygg dotter. Judy hette hon. Vi blev lite kompisar, men det hände inget så där, säger Södetström i podcasten.

950122 Ishockey, NHL, New York Islanders – Ottawa Senators, 3-3: Tommy Söderström, målvakt, New Tork Islanders. Foto: BILDBYRÅN

Clarke flyttade nästan omgående – men det stoppade inte Söderström från att hålla kontakten med dottern.

– Sedan blev det ny säsong och han (Clarke) drog till Florida som general manager, så de flyttade – men då ville hon åka och hälsa på mig i alla fall, men då tyckte inte han att det passade sig riktigt. Men hennes morsa sa liksom ”åk ändå” och de var ju från Philadelphia, så hon åkte väl liksom och hälsade på sina kompisar. Men så hälsade hon ju på mig med då litegrann – och det var ju trevligt, om man säger så, säger han.

”Haft roligt åt det”

Säsongen därpå kom dock Clarke tillbaka till Philadelphia Flyers och blev general manager. 

– Då, efter tre veckors träningsläger, var det ”out the door”, säger Söderström, och fortsätter:

– Vi hade haft träning på arenan, skulle ha match på kvällen, så jag åkte hem och skulle sova. Då ringde telefonen, så var det Bobby Clarke. ”Jag vill bara berätta att jag har bytt bort dig till Islanders mot Ron Hextall”, sa han. Jag tänkte inte mer på det, åkte och hämtade grejerna i arenan på kvällen – och sedan var det bara att ta bilen upp till New York dagen efter. 

950122 Ishockey, NHL, New York Islanders – Ottawa Senators, 3-3: Tommy Söderström, målvakt, New Tork Islanders. Foto: BILDBYRÅN

När Söderström väl kom till Islanders, där han blev kvar i tre säsonger, var ledarna konfunderade.

– Så kom jag upp till Islanders och hade då en målvaktstränare som hette Bob Froese. Han undrade vad fan jag hade gjort i Philadelphia. ”Vadå?”, svarade jag. ”Den ende Bobby Clarke ville bli av med var dig – och vi fattar inte varför, för vi tycker att du är mycket bättre än Dominic Roussel”, sa han. 

– Så jag drog väl historian då. Jag och mina kompisar har haft roligt åt det här!

LÄS MER: John Klingbergs sanslösa succé fortsätter – nådde tokmäktiga milstolpen och är nu fjärde(!) bäst någonsin

Få våra nyhetsbrev!