När svenske ikonen hamnade i tidernas kedja – och Larionov lackade ur totalt: ”Spelar du med oss så…”

Johan Garpenlöv hade sett upp till Igor Larionov och Sergej Makarov.
Mitt under sejouren i San Jose Sharks hamnade svensken i samma kedja som superduon.
– Det är ett jätteminne för mig, säger Tre Kronor-förbundskaptenen till Sportbibeln.

Johan Garpenlöv hade gjort okej ifrån sig när han under våren 1993 trejdades till San Jose Sharks. Där gjorde svensken braksuccé med elva poäng på tolv matcher, detta trots att laget underpresterade rejält.

I kedja med legendarerna

Till kommande säsong hade laget dock rustat på sällan skådat vis – då man plockade in superduon Igor Larionov och Sergej Makarov, alltså två av tre från den klassiska KLM-kedjan. Och i San Jose Sharks så fick Garpenlöv ta Vladimir Krutovs plats bredvid superduon.

– Det är ett jätteminne för mig, i min karriär. Det var de som jag växte upp med, i den superkedjan, och att jag fick spela med två av dem… det var otroligt roligt, säger Garpenlöv till Sportbibeln.

901001 Ishockey, NHL, Detroit, Träning: Johan Garpenlöv, Detroit. © Bildbyrån

Men det var inte helt friktionsfritt när den nya superkedjan sattes ihop. Sharks ville att trion skulle spela ”nordamerikanskt”.

– De försökte få in oss i det här kanadensiska spelet, att dumpa puck och jaga efter. Mindre kladd. Så under det första bytet i vår första match så hoppar vi in, jag får pucken och dumpar ner den. Då ser jag bara hur Larionov och Makarov tittar på mig, skakar på huvudet och så fick jag forechecka själv, säger Garpnelöv, och fortsätter:

– Sen sa Larionov till mig: ”Om du spelar med oss, då passar du pucken”.

Larionov lackade ur

Garpenlöv gjorde som han blev tillsagd.

– Nästa byte så passar jag tillbaka, vi får till ett ganska bra spel och jag gör ett bra byte. Men när jag sätter mig på bänken så får jag en knack på axeln från tränaren. ”Hey! När du får pucken, så dumpa den!”, sa han.

870501 Sveriges målvakt Peter ”Pekka” Lindmark är omringad av Sovjets superfemma, från höger: Vladimir Krutov, Sergei Makarov, Igor Larionov, Alexei Kasatonov och Vyachelav Fetisov, under matchen I ishockey-VM 1987 mellan Sverige och Sovjet den 1 maj 1987 I Wien.
Foto: Bildbyrån

Det hela slutade med att Igor Larionov fick kliva in och sätta tränaren på plats.

– Larionov sa till mig att strunta i tränaren och bara fortsätta passa. De två hade en liten fight, men det slutade med att Igor vann den, säger Garpenlöv.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!