När Sven Tumba gjorde två självmål(!) i samma match – och fick ett strikt förbud av Tre Kronor-ikonen

Sven Tumba var verkligen en lirare på isen.
Men ibland kunde han ta det lite, lite för långt – och då straffade det sig.
Som den gången han gjorde två självmål i samma match, vilket ledde till ett strikt förbud…

Sven Tumba var en megakändis i Sverige under stora delar av sitt liv, och trots att han var en supertalang i allt han försökte sig på – vattenskidor, fotboll, golf – så var det via hockeyn han gjorde allra störst avtryck. Tumba var en superstjärna som vann hela åtta SM-guld med Djurgården, tre VM-guld med Tre Kronor, och han var en poänggörare av rang.

Två självmål – i en match

Tumpa hade chansen att gå till Nordamerika och Boston Bruins, men tackade nej. Han tyckte inte att hockeyn passade honom, var motiveringen, och kanske var det sant. Tumba hade nämligen en egendomlig spelstil, en vågad sådan med fart och frenesi. Oftast gick det bra, men ibland kunde det gå väldigt snett.

ARKIV omkring 1960. Sven Tumba Johansson, ishockeyspelare Kod: 190 OPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

Enligt Hockeysveriges ”Old School Hockey” ska nämligen Tumba vid ett tillfälle lyckats göra två självmål under en och samma match. Efter matchen fick den legendariske Tre Kronor-backen Rolle Stoltz, som även spelade med Tumba i Djurgården, frågan om vem som var motståndarens bästa spelare.

Fick förbud

Rolle Stoltz ska då ha svarat ”ingen”, men efter en stunds funderande så brast han plötsligt ut:

– Jo, visst ja! Tumba förstås, men efter hans två ”sylar” markerade vi honom väldigt noga.

ARKIV 1960FEB Tre Kronors Sven Tumba Johansson poserar med klubba och puck p isen i samband med att svenska hockeylandslagets OS-trupp presenteras i Stockholm i februari 1960. Foto: Svenskt Fotoreportage / SCANPIX

Sven Tumba ska under sin karriär, bland annat efter de två självmålen, fått ett strikt förbud från just Rolle Stoltz att ens beträda den egna zonen(!).

– Ja, det stämmer nog (skratt). Under dom här genombrottsåren fick jag träffa Lasse Björn och Gösta ”Lill-Lulle” Johansson och alla andra djurgårdare som visade hur hockey skulle spelas. Särskilt Lasse Björn kom att betyda enormt mycket för mig under min karriär. Han och ”Stoltzarn” stöttade mig på ett fantastiskt sätt genom alla år. De tillförde dessutom laget en massa härlig humor. Ingenting var för allvarligt utan det var bara att köra på i alla väder. Med den inställningen är det svårt att förlora, har Tumba sagt.

LÄS MER: Börje Salmings rörande ord om attackerna mot honom: ”Jag har varit ledsen – det var helt fruktansvärt”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!