När Sudden blev historisk – på det mest overkliga sättet någonsin

Mats Sundin är en av Torontos och svensk hockeys största ikoner genom tiderna. 
Och han visste precis hur man firade en milstolpe på bästa sätt. 
Vi minns när han SMÄLLDE in sitt 500:e NHL-mål i karriären. 

Mats Sundin är en av Torontos allra främsta spelare genom tiderna. Den 195 centimeter långa forwarden draftades som nummer ett av Québec Nordiques sommaren 1989 och redan under sin rookiesäsong visade han sig vara en talang utöver det vanliga. Han blev den dittills yngste svensken att göra mål i NHL och när säsongen summerades hade han gjort hela 59 poäng.

Sedan rullade det på för ”Sudden” som säsong efter säsong öste in poäng – först i Québec Nordiques och sedan i Toronto Maple Leafs. Efter OS-guldet med Tre Kronor 2006 var Sundin bara några mål ifrån att nå den magiska 500-målsgränsen i NHL. Så när svensken gick in i säsongen 2006/07 räknade alla bara ner till det 500:e målet.

I hans 1162:e NHL-match ställdes Toronto Maple Leafs mot Calgary Flames. Matchen slutade 4-4 efter ordinarie tid och det hela gick till förlängning. Maple Leafs hamnade i brygga direkt och fick en spelare utvisad. Då klev Sundin fram och pangade in sitt 500:e NHL-mål i karriären. Och som han gjorde det! Målvakten Miikka Kiprusoff hade inte en chans när Sudden avlossade från blålinjen.

Se när Mats Sundin smäller in sitt 500:e NHL-mål:

DELA Mats Sundins fantastiska 500:e mål på Facebook!

Tämligen välförtjänt utsågs Sundin till matchens bästa spelare efter sitt hattrick och efteråt hade han svårt att hålla tillbaka känslorna.
– Det var väldigt känsosamt. Jag förstod att folk stannade kvar och stod och applåderade bara för mig. Det händer helt enkelt inte så ofta. Jag har varit här många år och det här var en speciell upplevelse för mig, sa han efter matchen.

LÄS MER: 14 sekunder som visar varför Mats Sundin var kung i Toronto