När SHL-ikonen höll på att vaska tre poäng med grova missen – och bjöd på den skönaste kontringen efteråt

När SHL-ikonen höll på att vaska tre poäng med grova missen – och bjöd på den skönaste kontringen efteråt

Glenn Johansson var en hjälte för Södertälje – och en poänggörare av rang.
Han ville dessutom alltid bjuda på det lilla extra.
Men en gång höll det på att gå helt åt fanders…

Glenn ”Glenna” Johansson kommer alltid vara ihågkommen som en av svensk ishockeys främste poänggörare någonsin, och under några säsonger i mitten av 80-talet var han nästan helt överlägsen för sitt Södertälje. Glenn Johansson vann assistligan i den svenska högstaligan tre år i rad(!), någonting som ingen annan spelare har lyckats med varken innan eller efter det.

Ruggiga karriären

Glenna vann SM-guld 1985 och totalt blev det 349 spelade matcher i högstaligan, där det blev makalösa 346 poäng. Ett helt ruggigt imponerande poängsnitt som få kan matcha, och Södertälje har hans tröjnummer, 11, pensionerat och upphängd i taket på sin arena.

STOCKHOLM 20071208 SSK- Modo i Sˆdert‰lje. H‰r den gamle SSK- hj‰lten Glenn Johansson som fˆre matchen hedrades med att f en egen trˆja upphissad ˆver arenan. Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX

Siffrorna som Glenn Johansson noterades för är svårt att matcha i dagens hockey, men det var också i en helt annan tid då hockeyn togs lite mer lättsamt, och det var helt enkelt mer show då. Glenna var verkligen en profil på det sättet, och han bjöd alltid på det lilla extra. Men ibland kunde det slå tillbaka – och en gång gick showen lite för långt.

Klockrena kontringen

Det är den förre lagkamraten Conny Jansson som minns den gången då Glenn Johansson skulle showa när motståndarlaget tagit ut sin målvakt.

”Vi spelade mot Modo, det var alltid svåra matcher. Vi ledde med 3-2 och Glenna kommer fri mot öppen kasse, så lägger han upp den på tennis i luften ska slå in den på tennis, men missar pucken och lägger den utanför målet. Modo-spelarna kommer ikapp och det blir världens kontring där dom håller på att göra 3-3, men Anders Eldebrink slänger sig och täcker skottet med skallen”, har han sagt.

850324 Ishockey, Elitserien, SM, final, Södertälje – Djurgården, 6-3: Glenn Johansson, Södertälje. © Bildbyrån

Glenna fick en rejäl utskällning när han väl kom till båset – men han bjöd direkt på en störtskön kontring.

”Svaret från Glenna blir då att det ”hade varit jävligt snyggt om det hade blivi mål”, har han sagt.

LÄS MER: Jätteknallen: Tre Kronor öppnar nu för Henrik Lundqvist i OS: ”Vill inte stänga den dörren”

Få våra nyhetsbrev!