Jätteknallen: Tre Kronor öppnar nu för Henrik Lundqvist i OS: ”Vill inte stänga den dörren”

Inte en match på ett år.
Nu öppnar Tre Kronor för Henrik Lundqvist i kommande OS.
– Vi vill inte stänga några dörrar, säger förbundskapten Johan Garpenlöv till Aftonbladet.

I vanliga fall hade det inte varit särskilt förvånande att Henrik Lundqvist är med och slåss om förstaspaden för Tre Kronor i ett OS, men det senaste året har livet förändrats totalt för den svenske superstjärnan. Efter att ha varit New York Rangers störste stjärna i cirka 15 år så valde han att lämna för spel i Washington Capitals, men där blev det aldrig några matcher, och knappt ens någon träning.

Lämnar in lista

Det var nämligen förra året som Lundqvist gick ut med beskedet om att han drabbats av ett hjärtproblem, och han tvingades omgående till operation och rehabilitering. Lundqvist har fortfarande inte meddelat sina planer kring nästa säsong, men nu kommer ett högst oväntat besked.

Henrik Lundqvist, New York Rangers
180720 New York Rangers målvakt Henrik Lundqvist under Lundqvist Goalie Camp den 20 juli 2018 i Öckerö. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN / Cop 200

Till Aftonbladet bekräftar nu Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv att Lundqvist är med på landslagets ”long list” inför OS. Det är en lista som Tre Kronor snart kommer att lämna över till SOK, om spelare som kan tänka sig vara aktuella för spel under turneringen.

Henke tillfrågad

Och på den listan finns egentligen inte särskilt många begränsningar, och den kommer att innehålla många namn.

– Ja, det råder en pandemi och det finns många oklarheter just nu. I stort sett kommer vi anmäla samtliga svenska spelare som finns i Europa och Nordamerika. Vi vet inte om OS spelas med NHL-spelare eller som det var för fyra år sedan i Sydkorea, därför tar vi det säkra före det osäkra, säger Johan Garpenlöv.

210419 Sveriges Förbundskapen Johan Garpenlöv under en träning med Sveriges ishockeylandslag den 19 april 2021 i Södertälje. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Men det är trots allt förvånande att Lundqvist blir tillfrågad, då han alltså inte spelat match på över ett år och fortfarande inte har någon klubb klar för kommande säsong. Lundqvist har dock börjat hinta om att han börjat träna med målvaktsskydden på, på sociala medier, och han kommer att bli tillfrågad om att vara på listan.

– Vi vill inte stänga några dörrar och sedan får vi se hur Henrik gör kommande säsong. Stefan Ladhe (Tre Kronors målvaktstränare) har till uppgift att kontakta Henrik, säger Garpenlöv.

LÄS MER: Ökända råskinnets jätteilska mot Elias Pettersson – går till hård attack mot svensken: ”Han är en bebis!”

Få våra nyhetsbrev!