När Pelle Lindbergh släppte in fyra mål av Gretzky – men svarade för den skönaste kontringen efteråt

Pelle Lindbergh var en profil både på och vid sidan av isen.
Det fick Wayne Gretzky erfara.
När tidernas bästa spelare dominerade fullständigt fick han ett klockrent svar av svensken.

Det var en tidig söndagsmorgon, en novemberdag 1985 som Pelle Lindbergh kraschade med sin Porsche i Somerdale, New Jersey. Skadorna var så omfattande att han dryga dygnet senare somnade in. Han blev bara 26 år gammal, och sörjdes av en hel hockeyvärld.

Otrolig karriär

Svensken hade fått kämpa sig till sin plats i finrummet i världens bästa hockeyliga, och det var inte direkt någon dans på rosor när han åkte över till Philadelphia Flyers. Men efter bara något år var det inget snack om vem som förtjänade förstaspaden i laget – och inte heller om vem som var världens bästa målvakt.

Ishockey: NHL, Pelle Lindbergh, Philadelphia Flyers. © Bildbyrån – © 10

Under säsongen 1984/1985 var han hela NHL:s stora dominant, och efter säsongen kom kvittot, då han som första europé någonsin tilldelades Vezina Trophy, priset till årets målvakt. Han hade 89,9 i räddningsprocent, vilket i dag kanske inte låter särskilt anmärkningsvärt – men på den tiden var det helt andra förutsättningar för målvakterna, med mindre skydd och betydligt mer offensiv hockey. Pelle Lindbergh är helt enkelt en av våra allra största, och han var dessutom en profil vid sidan av isen.

Klockrena svaret till Gretzky

Och just det fick även Wayne Gretzky, tidernas bästa hockeyspelare, uppleva. ”The Great One” hade flera dueller med Pelle Lindbergh, och bland annat i en All Star-match då Gretzky lyckades med konststycket att göra hela fyra mål – på en och samma period. Gretzky blev, föga förvånande, utsedd till All Star-matchens MVP.

880101 Ishockey, NHL: Wayne Gretzky, Los Angeles. © Bildbyrån

Enligt traditionen som löd så tilldelades MVP-vinnaren, i det här fallet Gretzky, en sprillans ny bil. Men efter matchen, när kanadensaren tackade Pelle Lindbergh, så sa plötsligt svensken att det var han som förtjänade att få bilen.

En förvånad Gretzky kunde vara gapa, och fråga varför – och fick det skönaste svaret tillbaka.

– Det var ju jag som lät alla puckar gå in, sa svensken.

Vilka. Jäkla. Legendarer!

Källa: Wayne Gretzkys självbiografi

LÄS MER: Elias Pettersson toksågas igen – är en av två svenskar med på osmickrande listan: ”Han är ett vrak just nu”

Få våra nyhetsbrev!