När Mats Sundin retade gallfeber på lagkamraterna – och en avundsjuk Tie Domi plötsligt kastade sig fram

Mats Sundin och Tie Domi var nära vänner – på och utanför isen.
Men i en klassisk reklamfilm spelade det ingen roll.

Då retade Sudden gallfeber på sin beskyddare – som svarade med en riktig smäll.

Säsongen 1994/1995 kommer alltid vara en betydelsefull tid för Toronto Maple Leafs. Det var enorma förändringar som gjordes då, men utfallet blev alldeles strålande.

Klockrena reklamen

Det var den säsongen som klubben gjorde sin kanske mest omtalade trejd någonsin. Man valde att dumpa publikfavoriten Wendel Clark, som var urtypen av en nordamerikansk hockeyspelare. Han kunde tackla stenhårt, han slogs – och gjorde massor av mål. Men han byttes bort, och i stället kom en viss svensk, vid namn Mats Sundin, in i klubben.

Samtidigt tog laget in Tie Domi, och han skulle visa sig bli nästan minst lika viktig som Sudden i klubben. Domi var inte den fräckaste spelaren, eller den främsta poänggöraren, men agerade som Sundins beskyddare under alla åren i Toronto, och de båda blev goda vänner både på och utanför isen. Mats Sundin var en ödmjuk kille med fötterna på jorden, som älskades av alla sina lagkamrater.

Domis ilska

Han var kanske inte den som stack ut hakan mest utanför isen, utan lät ofta spelet på isen tala i stället. Han var ingen skrytmåns direkt, vilket gjorde en reklamfilm för McDonalds än roligare när den släpptes. Kampanjen var att man kunde få hockeykort när man köpte mat på snabbmatskedjan, och Sundin var en av spelarna vars kort man kunde få tag på.

I reklamen så går Sundin fram på ett flygplan och pratar om hur glad han är över att få vara med i kampanjen, och även om hur hans lagkamrater är glada för hans skull. Men samtidigt får han grejer kastade på sig av de avundsjuka lagkamraterna, och värst av alla beter sig, så klart, Tie Domi. Reklamen slutar nämligen med att Domi sätter händerna om Sundin – och kastar ned honom i sätet. Här snackar vi två äkta legendarer! Vilka profiler.

LÄS MER: Experten Staffan Kronwalls förslag – så vill han ändra på svensk hockey helt: ”Finland har passerat oss nu”