Experten Staffan Kronwalls förslag – så vill han ändra på svensk hockey helt: ”Finland har passerat oss nu”

Experten Staffan Kronwalls förslag – så vill han ändra på svensk hockey helt: ”Finland har passerat oss nu”

Staffan Kronwall oroas över utvecklingen inom svensk hockey.
Nu vill han se en förändring.
– Finland har nästan passerat oss, säger C More-experten.

Sverige har haft några tunga år i mästerskapssammanhang, och Tre Kronor kommer nyligen från en VM-turneringen där man inte kom längre än till kvartsfinal. Trenden har varit tydlig – särskilt om man jämför med grannlandet till öst, Finland, som gjort enorma resultat i såväl VM som JVM.

Så vill han förändra svensk hockey

Staffan Kronwall, tidigare backkugge i framför allt KHL och Tre Kronor, och numera C More-expert, vill nu se en förändring på de svenska rinkarna.

– Jag skulle kunna tänka mig att gå ner på finska mått storleksmässigt (på rinkarna). Jag vill inte gå ner på NHL-mått för jag tycker det blir för hafsigt. Jag tycker att kvaliteten ofta blir lidande när det är för små rinkar, säger han.

220404 Staffan Kronwall, C-more, under kvartsfinal tre i SHL mellan Luleå och Örebro den 4 april 2022 i Luleå. Foto: Simon Eliasson / BILDBYRÅN

Kronwall menar att det hade varit för stort steg med NHL-mått, men att lite mindre än det som är nu i Sverige hade gynnat utvecklingen.

– Så finska mått hade jag kunnat tänka mig, vilket är mitt emellan (Sveriges och NHL:s mått), så det hade blivit två meter smalare. Jag tror att det skulle framhävda det fysiska spelet lite. Om vi ska prata rent hockeymässigt så tycker jag att vi svenskar är jättebra fysiskt, jättebra tekniskt – men vi får inte riktigt fram de här stjärnorna längre. Om vi jämför med Finland så har ju de nästan passerat oss både landslagsmässigt och när man tittar på stjärnorna i NHL i dag. Där måste vi, tycker jag, se över vad finnarna gör bättre än oss, säger han.

”Då jävlar händer det grejer”

Dessutom tror Kronwall att utbildningen inom svensk hockey skulle kunna vara bättre, och att det är för enkelspårigt just nu.

– Jag tror man kan hjälpa folk på vägen gällande att tänka hockey i en tidigare ålder – att det inte bara ska vara skills, skills, skills, skills, skills. Titta på de bästa spelarna, vad de faktiskt gör – som Nicklas Bäckström – då är det inte alltid skottet eller skridskoåkningen som är det utmärkande, utan hur de tänker hockey, säger han.

210923 Staffan Kronwall, expert hos Cmore inför ishockeymatchen i SHL mellan Malmö Redhawks och Djurgården den 23 september 2021 i Malmö. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Kronwall menar alltså att det går att lära ut något slags hockey-IQ.

– Jag vill påstå att det går att lära ut det också. Kan du då kombinera det, när du har den där skridskoåkningen och det där skottet – då jävlar kommer det hända grejer. Då har du stjärnor så det bara visslar om det, för det finns extremt många talanger i Sverige individuellt sett.

LÄS MER: När Teemu Selänne bjöd lagkompisarna till herrgården – och gjorde det mest vågade vadet någonsin