När Mario Lemieux blåste förbi superbacken och stod för kaxigaste NHL-debuten någonsin

Hans karriär går att göra film av.
Så självklart bjöd Mario Lemieux på en närmast overklig debut.
I dag är det 34 år sedan Super Mario presenterade sig för hockeyvärlden.

Han är en av de främsta hockeyspelarna genom tiderna. Kanske kunde Mario Lemieux ha blivit nummer ett, om karriären inte kantats av skador och sjukdom.

Magisk rookiesäsong

Kanadensaren debuterade i NHL säsongen 1984/85. Han kom till ett Pittsburgh Penguins som var i djup kris, på alla tänkbara sätt. Klubben var skuldsatt, hade ett publiksnitt på ynka 7000 personer och hade radat upp usla resultat sedan 1979.

961130 Ishockey, MARIO LEMIEUX, PITTSBURGH PENGUINS
© Bildbyrån

Så när Pittsburgh fick välja först i draften och tog en storväxt, men ändå tekniskt briljant, center från Montreal var förhoppningarna inte stora. De var ENORMA.

En av delägarna

Men man kan lugnt säga att Lemieux levde upp till förväntningarna. Han har på egen hand räddat Penguins flera gånger om – och på olika sätt.

Numera är han en av delägarna som 1999 gick in med kapital och räddade klubben från konkurs. 1984 var han spelaren som gjorde Pittsburgh till en toppklubb igen och som fick publiken att återvända.

961130 Mario Lemieux, Pittsburgh Penguins (t v: Ron Francis)
© Bildbyrån
(20185 )

Första bytet

Att Penguins hade något alldeles extra i Lemieux insåg fansen redan i kanadensarens första byte. För självklart gjorde Super Mario mål i första matchen. Faktiskt på sitt första skott på mål.

Kan det bli bättre? Ja, för på vägen till sitt första mål blåser Lemieux förbi en back. En viss Raymond Bourque…

Kolla in det här:

Och kolla in den här magiska historien om Super Mario: