När legendaren Christer Abris skulle gå vild målvaktsfajt – mot självaste Honken: ”Jag räddade nog livet på honom”

Han en riktig profil inom svensk hockey.
Christer ”Abris” Abrahamsson berättar nu när han skulle gå en målvaktsfajt mot självaste Leif ”Honken” Holmqvist.
– Jag räddade nog livet på honom då jag åkte fram och tog tag i hans tröja, säger han till Hockeysverige.

1964 flyttade Christer Abrahamsson till Leksand, tillsammans med sin tvillingbror Thommy Abrahamsson. Och han skulle inte komma att spela för någon annan svensk klubb sedan dess.

Ikon i Leksand

”Abris” blev en av klubbens största ikoner och vann totalt 3 SM-guld med Leksand. Efter sista guldsäsongen 1974 lämnade målvaktslegendaren och prövade lyckan i Nordamerika.

Christer Abrahamsson, Abris
010222 Ishockey, Elitserien, AIK – Leksand: Christer Abrahamsson, tränare Leksand. © Bildbyrån – Dig Kamera

Båda bröderna blev proffs i WHA, en alternativ liga till NHL, och skrev på för laget New England Whalers. Och Abris imponerade även i Nordamerika.
– Ni måste komma ihåg att det var en helt annan målvaktskultur där borta med många väldigt bra målvakter. Fast min spelstil med bra rörlighet och bra skridskoåkning passade bra där borta där rinken var mindre och spelet snabbare. Ibland fick jag ju nästan agera halvback vilket var väldigt annorlunda mot hemma i Leksand men väldigt roligt, säger han till Hockeysverige.

Fajt mot Honken

Men den nordamerikanska ligan var också brutal på många sätt och slagsmålen avlöste varandra under hockeymatcherna. Abris minns framförallt en match på andra sidan Atlanten när han ställdes mot gode vännen och landslagskollegan Leif ”Honken” Holmqvist.

Leif Holmqvist, Honken
971215 Leif Holmqvist, Sverige (Leif Honken Holmqvist) © Bildbyrån 22052(22052 )

Vid ett tillfälle under matchen blev det stort tumult och som upplagt för vild målvaktsfajt mellan svenskarna.
– Jag minns när ”Honken” spelade i Indianapolis och jag i New England 1976, det blev ett jätteslagsmål. Jag räddade nog livet på honom då jag åkte fram och tog tag i hans tröja och höll fast i stället för att han skulle få stryk av någon buse hos oss. Han trodde att jag skulle slå honom minns jag, men jag sa: ”Ta det lugnt Honken, det är ju bara jag, Abris” haha, berättar han i intervjun.

”Brakade loss”

Det var verkligen en stökig hockey i Nordamerika på 70-talet. Abris fortsätter att berätta hur det kunde gå till på matcherna.
– Varje lag hade tre slagskämpar och jag minns att då vår coach ”Rick” Ley höll tummen upp ovanför sargen så var det okej att gå ut och ta en fight. För då stod klubben för böterna. Våra slagskämpar satt bara där och väntade på tecknet och då det kom så brakade det loss ordentligt, säger han i intervjun.

Efter tiden i Nordamerika återvände Christer Abrahamsson till Leksand och avslutade spelarkarriären i favoritklubben. Han blev senare tränare för dalaklubben under många år.

LÄS MER: Så gick det sen för våra största målvaktshjältar i Tre Kronor

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!