När Henrik Zetterberg tappade balansen och fick en hel hockeyvärld att häpna: ”Man bara gapar, jag är mållös”

När Henrik Zetterberg tappade balansen och fick en hel hockeyvärld att häpna: ”Man bara gapar, jag är mållös”

Henrik Zetterberg kunde verkligen göra allt.
Karriären innehöll några otroliga mål – men frågan är om inte det här var hans allra skickligaste.

Henrik Zetterberg är ett av de bästa fynden i NHL:s historia. När Detroit Red Wings valde honom i sjunderundan – som 210:e spelare totalt – var det få som kunde förutspå vilken otrolig karriär han skulle få, och hur viktig han skulle bli.

Sanslös karriär

Zetterberg växte fram och blev omedelbart en nyckelspelare i Detroit, och det dröjde inte länge innan han tillhörde det absoluta toppskiktet i världen. Totalt blev det fler än 1 000 matcher i världens bästa hockeyliga, och han var inte långt ifrån att snitta en poäng per match.

150206 Detroits Henrik Zetterberg under ishockeymatchen i NHL mellan Colorado Avalanche och Detroit Red Wings den 5 february 2015 i Denver. Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN / kod DS / 58478

Zetterberg var dessutom kapten under många år, och än i dag är Zäta en av de mest uppskattade spelarna i klubbens historia. Och det var inte bara titlarna han vann eller poängen han gjorde. Zäta var en riktig lirare som kunde få precis vad som helst att hända, när som helst.

Otroliga målet

Och det tydligaste exemplet på det kom kanske under en match mot Colorado, 2008. Zetterberg och svenske lagkamraten Tomas Holmström var framför mål, och Zäta kom in mot mål i rejäl fart. På vägen mot mål hakades han upp, och föll mot isen.

Men på vägen ner mot marken så snurrade Zäta runt, och fick klubban på pucken som gick in i mål. Hockeyvärlden häpnades av målet, och det gjorde även kommentatorerna under matchen:

– När man ser den här killen spela, grejerna han gör får en bara att gapa. Jag är mållös.

LÄS MER: SVT-expertens skarpa kritik mot stjärnan – trots Sveriges överkörning: ”Jag känner inte igen henne”