När Foppa skulle göra sina allra första SHL-minuter – och fick tränaren att skrika i frustration: ”Sluta läs!”

Peter Forsberg skulle precis göra debut för Modo i SHL.
Då laddade han upp på ett… något annorlunda sätt.
– Halva gänget var ju mina idoler, säger Foppa.

Peter Forsberg är en av Sveriges absolut största, inte bara inom ishockey utan alla sporter inräknade. Som aktiv var han, när han var skadefri, en av världens absolut mest kraftfulla forwards och han kunde verkligen göra precis allt i världens bästa hockeyliga. Foppa gjorde mängder av mål och poäng, och var dessutom en lagspelare av rang, som aldrig tvekade på att stå upp för varken sig själv eller sina medspelare.

Udda uppladdningen

Under karriären vann Foppa i stort sett allt som går att vinna, däribland två Stanley Cup-titlar, och efter att ha grillorna på hyllan så blev han dessutom, som tredje svensk, invald i Hockey Hall of Fame. Foppa gjorde även stora avtryck i Tre Kronor och hemma i Sverige, och särskilt då i Modo. Forsberg är starkt förknippad med Övik-laget, och det var där han gjorde sina första minuter i Sveriges högstaliga säsongen 1990/1991.

910923 Ishockey, Modo: Peter Forsberg, Modo © Bildbyrån

På andra sidan isen stod då storlaget Färjestad, med spelare som Håkan Loob i truppen. Peter Forsberg berättar nu att han hade en liten annorlunda uppladdning till matchen. Forsberg fick göra sina första minuter först i den sista perioden, och enligt Hockeysverige, som refererar till boken ”Magic Boy” av Hasse Andersson, så ska Forsberg ha suttit och läst matchprogrammet(!) i båset under matchen.

”Tränaren skrek…”

Det är någonting som nu Forsberg bekräftar, men med en liten modifiering.

– Jo, det där stämmer faktiskt. Jag läste inte matchprogrammet utan jag läste deras laguppställning: ”Oj, vad många bra spelare dom här har”. Halva gänget var ju mina idoler, säger Forsberg till Hockeysverige.

911027 Ishockey, Elitserien, Södertälje – Modo, 3-4: Peter Forsberg, Modo. © Bildbyrån

Foppa berättar vidare att Modos tränare fick höja rösten för att få Forsberg att fatta att han faktiskt skulle in och lira.

– Då skrek tränaren att jag skulle sluta läsa programbladet eftersom jag skulle ut och spela. Oj då…, men jag satt inte och läste någon krönika utan det var laguppställningen, säger han.

Den säsongen blev det hela 17 poäng på 23 matcher för Foppa, och resten är – som man brukar säga – historia.

LÄS MER: 49-årige(!) Jaromir Jagr avslöjar nu – därför vägrar han att sluta med ishockeyn: ”Jag skulle skämmas…”

Få våra nyhetsbrev!