När Foppa kaxade sig mot Probert och Domi – och fick två gyllene regler av lagkamraten

När Foppa kaxade sig mot Probert och Domi – och fick två gyllene regler av lagkamraten

.

Peter Forsberg backade inte undan för någon, framför allt inte i början av sin karriär.
Men efter att Foppa kaxat sig mot ärkebusarna Bob Probert och Tie Domi, kände sig en lagkamrat tvungen att lära den unga svensken två viktiga regler…

Peter Forsberg kom till NHL i början av 1995. En lockout hade försenat säsongsstarten och Foppa inledde med att spela elva matcher i Modo-tröjan.

Fortsatte spela fysiskt

Foppa spelade fysiskt redan då – han hade hela 82 utvisningsminuter i SHL året innan – och han hade inga planer på att ta det lugnare i NHL. Det trots att det fanns betydligt större och tuffare spelare i NHL, som dessutom inte tvekade en sekund att kasta handskarna och ta en fight.

971105 Ishockey, NHL, Peter Forsberg, Colorado Avalanche
© Bildbyrån – 21153

Forsberg fick ett klassiskt ”välkommen till NHL”-ögonblick när han åkte på en våldsam Eric Lindros-tackling i sin första match. Men tro inte att det gjorde Foppa lugnare.

”Hade de här tokerierna i mig”

Det gick så långt att Forsberg kaxade sig mot en viss Bob Probet, av många ansedd som den främsta fightern i NHL:s historia. Det var då lagkamraten Adam Deadmarsh kände sig tvungen att ge Foppa den första av två regler.
– Det här var när jag kom till NHL och fortfarande hade de här tokerierna i mig, säger Foppa i Niklas Wikegårds podcast.
– Jag crosscheckade sönder Proberts klubba en gång, när han bara åkte förbi för att byta. Då fick jag regel ett av Deadmarsh: ”Då får INTE crosschecka sönder Proberts klubba”.

010610 Ishockey, NHL, Stanley Cup, Final, Colorado – New Jersey: Peter Forsberg, Colorado (jubel)
© Bildbyrån – Cop 32

I början av Foppas andra säsong var det dags för regel nummer två.
– Det var en gång då Domi kom och slog mig i huvudet efter avblåsning. Det här var andra året, jag hade inte riktigt koll på vem Domi var. Så jag skickade honom en armbåge lite senare. Då kom regel nummer två: ”Armbåga INTE Tie Domi” i huvudet.

Foppa kanske höll sig till den ”regelboken”, men mycket lugnare blev han ju inte. Forsberg fortsatte att ta och dela ut enorma mängder stryk under hela karriären.

Tryck på DELA-knappen för att hylla en av våra största!

Läs mer: https://www.sportbibeln.se/hockey/3-ganger-peter-forsberg-gjort-fullstandigt-mos-av-motstandarna/