När Eric Lindros hälsade Peter Forsberg välkommen till NHL – på brutalaste sättet

När Eric Lindros hälsade Peter Forsberg välkommen till NHL – på brutalaste sättet

Många NHL-spelare minns sitt ”Welcome to the NHL”-ögonblick.
För Peter Forsberg var det när en viss Eric Lindros – spelaren som Foppa trejdas mot – kom farande som ett godståg.

Det var tanken att Peter Forsberg skulle NHL-debutera på hösten 1994. Men så blev det lockout och debuten fick vänta tills januari 1995.

Vägrade skriva på

Quebecs premiärmatch kunde knappast ha blivit hetare. Nordiques ställdes mot Philadelphia Flyers, med den väldige Eric Lindros i spetsen. Lindros valdes först i draften av just Quebec, men han vägrade skriva på för klubben.
Det slutade med att Lindros blev bortbytt till just Philadelphia.

931005 Ishockey, NHL: Eric Lindros, Philadelpia Flyers
© Bildbyrån – 17208

Kanske var det för att markera direkt vem som var nummer 1, som Lindros siktade in sig på Foppa och satte in en så hård tackling att hjälmen flög av.
– Vi spelade borta mot Philadelphia och den var väl inte allt för enkel. Philadelphia var kända för att ha ett ganska stort och tufft lag. Där fick jag träffa på Lindros igen och han gav mig väl en tackling så att hjälmen flög. Jag fick också någon smäll på snoken, men det är sådant som händer ibland, säger Forsberg till Hockeysverige.

Vem som vann trejden av Philadelphia och Quebec råder det naturligtvis inga tvivel om. Och inte helt oväntat var det Foppa som gick segrande ur även första mötet med Lindros.

Quebec vann matchen med 3–1 och Foppa assisterade till segermålet, gjort av Owen Nolan.

Och tacklingen? Den såg ut så här: