När Foppa bjöd på makalös uppvisning – och rånade bästa polaren på historia: ”Hade inte blivit glad om...”

När Foppa bjöd på makalös uppvisning – och rånade bästa polaren på historia: ”Hade inte blivit glad om…”

Peter Forsberg är en av våra allra största.
Och det finns verkligen ögonblick som sticker ut.
Som när ”Foppa” rånade bästa polaren Markus Näslund med en makalös insats – och blev första svensk någonsin att vinna NHL:s poängliga.

Peter Forsberg är fortfarande en av de bästa som någonsin spelat i NHL, och hans poängsnitt är fortfarande i den absoluta toppen i ligans historia. Foppa har vunnit allt som går att vinna – och under hans makalösa karriär så är det en hel del ögonblick som sticker ut.

Makalösa uppvisningen

Ett av de allra främsta var när han som första svensk någonsin vann NHL:s poängliga, under säsongen 2002/2003. Sju år tidigare hade svensken gjort hela 116 poäng, men då räckte det inte till vinst. Och under säsongen 2002/2003 såg han länge ut att på nytt komma tvåa – bara efter barndomsvännen Markus Näslund.

971121 Peter Forsberg, Colorrado Avalanche © Bildbyrån

Inför den allra sista omgången i ligan låg Näslund och Foppa alltså etta och tvåa, den förstnämnde med en poängs försprång. Men Vancouver-stjärnan lämnade den sista omgången poänglös – och då passade Forsberg på att bjuda på en av sina mäktigaste uppvisningar.

”Hade inte blivit glad om…”

Inför matchen, där Colorado Avalanche mötte St. Louis Blues, var förväntningarna stora.

– Hela laget ville så klart att han skulle vinna poängligan. Vi pratade om det, men inte så att Peter hörde, säger dåvarande lagkamraten Dan Hinote till Sportbibeln, och fortsätter:

– Som han är, han hade inte blivit glad att vi som lag fokuserade på det. Och han skulle själv ALDRIG ha tagit upp det. 

971105 Ishockey, NHL, Peter Forsberg, Colorado Avalanche © Bildbyrån – 21153

Foppa stod för två framspelningar i matchen, som han dessutom avslutade genom att göra ett makalöst mål i tom kasse, då han lyfte pucken högt över samtliga spelare in i mål. Totalt gjorde han alltså 106 poäng på 75 spelade matcher.

– Det var stort för oss att vara en del av det. Han verkligen förtjänade att ta hem den titeln, säger Dan Hinote.

Historiska bedriften

Foppa blev alltså den första svensken någonsin att vinna NHL:s poängliga –men det stannade inte där. Han blev dessutom den första någonsin att vinna Stanley Cup, OS, VM och poängligan.

Markus Näslund gick dock inte helt lottlös från kanonsäsongen. Han vann priset Lester B. Pearson Award, som går till den mest värdefulla spelaren, framröstad av spelarna själva.

Dela för att hylla Peter Forsberg – en av våra allra största!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!