Chockbeskedet: SHL-klubben dumpar publikfavoriten – smärtsamma avskedet: ”Jag är otroligt ledsen…”

I dag kom värsta tänkbara besked för Jacob Blomqvist.
Förre lagkaptenen och publikfavoriten dumpas nu av Brynäs.
– Jag är otroligt ledsen över att inte få vara kvar…, säger han till Sportbladet.

Många SHL-profiler och publikfavoriter har fått lämna sina klubbar senaste veckorna. HV71 gjorde sig av med Martin Thörnberg och Oscar Sundh utan att erbjöds nya kontrakt.

SHL-profil dumpas

Detsamma gjorde Frölunda med Sebastian Stålberg. I dag kom beskedet att Brynäs väljer att dumpa förre lagkaptenen Jacob Blomqvist efter sex säsonger i klubben.

Jacob Blomqvist, Brynäs
191019 Brynäs Jacob Blomqvist deppar efter 2-1 under ishockeymatchen i SHL mellan Växjö och Brynäs den 19 oktober 2019 i Växjö. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN / Kod JO / Cop 144

Publikfavoriten hade ett utgående kontrakt och redan i våras kändes framtiden osäker för 33-åringen. Nu har det definitiva beskedet kommit att Brynäs inte ens erbjuder nytt kontrakt.
– Klart det var känslosamt, det var Sundlöv som sajnade mig för sex år sedan och vi pratade om det om att det var trevligare att träffas den gången. Det kommer att ta ett tag att smälta det här, att man får ta sitt pick och pack och flytta vidare, säger han till Sportbladet efter ett möte med sportchefen Michael Sundlöv.

”Hade gått ned i lön”

Blomqvist var lagkapten för Brynäs under tre säsonger, bland annat för det lag som gick till SM-final 2017. Men inför den här säsongen lämnade han över C:et till Anton Rödin.

Jacob Blomqvist, Brynäs
191005 Brynäs Jacob Blomqvist under ishockeymatchen i SHL mellan Brynäs och HV71 den 5 oktober 2019 i Gävle. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN / Cop 210

Han hade mer än gärna stannat kvar i BIF och även kunnat tänka gå ned i lön för att få vara kvar hos klubben i hans hjärta.
– Absolut. Jag har haft förmånen att ha varit skadefri i stort sett hela min karriär och känner mig fräsch i kroppen. Hockey är mitt liv och det jag brinner för, därför är det otroligt tungt att inte få fortsätta här. Det får ta sin tid, det här måste få sjunka in först, men om någon vecka får jag rikta fokus på var jag ska spela kommande säsong. Jag växte upp med Brynäs och klubben betyder så mycket att jag hade kunnat gå ner mycket i lön för att få spela kvar. Visa att jag spelar med hjärtat och inte för pengar, men jag har inte fått något kontraktsförslag att ta ställning till, säger Blomqvist till kvällstidningen.

…även han får lämna

Centern fick gå den långa vägen för att nå Brynäs A-lag. Då han lämnade ungdomsklubben 2006 och via flera år i division 1 och HockeyAllsvenskan återvände till Gävle igen 2014.
– Jag kämpade i åtta år för att komma tillbaka och fick sex år i klubben. När jag kom tillbaka var min största dröm att få vinna SM-guld med Brynäs och det var snopet att det var så nära. Jag gjorde mål i sjunde och avgörande SM-finalen (mot HV71, 2017), men det räckte ändå inte. Nu blev det i stället ett väldigt tråkigt avslut på det här, säger Blomqvist i intervjun.

Brynäs erkänner också att det var ett väldigt tufft beslut att ta farväl av Jacob Blomqvist efter sex säsonger i klubbens tjänst.
– Ett tufft besked att ge, säger klubbens sportchef Michael Sundlöv i ett pressmeddelande.
– ”Jacke” har varit en bra representant för Brynäs IF både på och utanför isen och är för evigt inskriven i föreningens historia som en av spelarna som burit kaptensmärket för klubben. Vi riktar ett stort tack till Jacob för sina insatser i Brynäs IF och önskar honom stort lycka till i den fortsatta karriären.

Även lagkamraten Lukas Zetterberg får lämna Brynäs. 23-åringen hade kontrakt över kommande säsong men båda parter har kommit överens om att bryta avtalet i förtid.
– Varken jag eller Brynäs tycker att det blev bra som det blev. Jag vill ändå tacka för min tid i klubben och önska föreningen lycka till i framtiden, säger han till klubbens webbplats.

LÄS MER: Uppgifter: SHL-lagets tydliga drömvärvning lämnar storklubben – högaktuell för återkomst till Sverige