När en ung Mats Sundin förnedrade Sovjet helt på egen hand – och lurade byxorna av backgiganten

När en ung Mats Sundin förnedrade Sovjet helt på egen hand – och lurade byxorna av backgiganten

Han är en av våra största hockeyikoner någonsin.
Vi får aldrig glömma hur jäkla bra Mats Sundin faktiskt var.
Och den stora höjdpunkten var så klart den sanslösa uppvisningen mot Sovjet i VM 1991.

Under hockey-VM 1991 slog en av svensk hockeys absolut största någonsin igenom med dunder och brak. Mats Sundin var bara 20 år gammal när han reste över Östersjön för att representera Tre Kronor och gräva guld i Finland.

Sundins show

Sundin hade precis avklarat sin första NHL-säsong med Quebec Nordiques och var redo för att spela sin allra första VM-turnering för Sverige. Det skulle sluta i total succé för den unge ”Sudden”.

Mats Sundin, Tre Kronor

Tre Kronor gick obesegrade genom hela VM-turneringen och bara det är en otrolig bedrift i sig. Men det har hamnat lite i skymundan av en oförglömlig soloprestation i avslutande VM-matchen mot stormakten Sovjetunionen 4 maj 1991.

LÄS MER: När Börje Salming vägrade sluta slå storebrorsan – så vaktmästaren(!) fick nog: ”Han släckte och åkte hem”

Lurar Fetisov

Det stod 1-1 när Sundin fick pucken i egen zon och satte av i hög fart mot mål. På vägen fram snurrar han sedan bort en av hockeyhistoriens största backgiganter i Vjatjeslav Fetisov och prickar in ett av svensk hockeys mest ikoniska mål genom tiderna, se det här nedanför.

Mats Sundin, Tre Kronor
910504 Ishockey VM, final, Sverige – Sovjet: Mats Sundin med guldmedaljen. © Bildbyrån – 15017

Solomålet som Sudden bjuder på betyder 2-1 och blir helt matchavgörande. Där och då får han sitt stora internationella genombrott och målet innebär Tre Kronors femte VM-guld i historien.

30 år senare är det en fröjd att se hur en 20-årig Mats Sundin spelar hockey och att få återuppleva den här ikoniska klassikern igen är en ren fröjd. Vilket vackert idrottsögonblick!

Dela artikeln för att hylla Mats Sundin och hans ikoniska solomål!

Se målet:

Få våra nyhetsbrev!