När Börje Salming vägrade sluta slå storebrorsan – så vaktmästaren(!) fick nog: ”Han släckte och åkte hem”

Han var en av svensk hockeys absolut största.
Och det finns en historia som slår det mesta när det kommer till Börje Salming.
Det var när han slogs med storebrorsan Stig så att Brynäs vaktmästare fick gå emellan.

När lillebror är en av Sveriges främsta hockeyspelare genom tiderna så är det inte lätt att hävda sig som storebror. Stig Salming har verkligen fått stå i skuggan av sin yngre bror Börje Salming.

Börje & Stig

Men vi får inte glömma vilken fin karriär Stig ändå hade. Han vann hela 6 SM-guld och har fått sin tröja upphängd i Gavlerinkens tak.

Börje Salming, hockey
900820 Ishockey, Malmö – AIK: Börje Salming, AIK. © Bildbyrån – 14203

Han gick under smeknamnet ”Stygge Stigge” och lämnade Kiruna för Brynäs 1968. Där skulle Salming den äldre bli kvar resten av hockeykarriären och skörda stora framgångar i Sverige medan lillebrorsan drog vidare till Nordamerika och blev en pionjär i NHL.

Börje gjorde som storebror och lämnade också Kiruna för Brynäs 1970. Tillsammans spelade de tre säsonger ihop och vann två SM-guld.

Slagsmålen

Det har skrivits spaltmeter om Börje Salming både under och efter karriären. Men en riktigt skön historia från hans karriär är just från den här tiden i Brynäs ihop med brorsan.

Börje Salming, hockey
871218 Ishockey, NHL, Toronto – Detroit: Börje Salming. © Bildbyrån – 11086

Bröderna Salming var verkligen stenhårda och det kunde även gå så långt att det blev slagsmål på Brynäs träningar. En av de här gångerna flög Börje och Stig på varandra och började puckla på varandra så till den grad att till och med vaktmästaren fick nog och släckte ned hallen för att få slagskämparna att lugna ned sig.

”Släckte lyset”

Men det stoppade ändå inte brödraparet som fortsatte slåss på isen.
– Haha, vi hade en så kallad öppen träning för publiken och det hade säkert kommit två-tretusen dit för att se oss träna. Tommy Sandlin hade delat upp oss i svarta och vita laget och efter slutsignalen blev det ett jäkla slagsmål mellan mig och brorsan. Jag minns att Tord Lundström kom ut och sa åt oss att sluta, men vi slogs vidare, så han släckte belysningen och gick hem, har Börje Salming berättat för Hockeysverige.
– Det var väl inte bara mellan oss två som det var en tuff jargong utan det gällde väl egentligen hela Brynäslaget i början på 1970-talet. Det accepterades inte att man höll igen på träningarna eller tvåmålet, utan då small det direkt. Alla ville vinna jämt och det kanske var därför Brynäs var så bra under de här åren. 

Även Stig Salming ger sin syn på slagsmålen med brorsan och hur hårt det var att spela i mästarlaget Brynäs på den tiden.
– Lite skämtsamt har man talat om att våra internmatcher var tuffare än vissa seriematcher. Det ligger faktiskt något i det. Vi ville vinna till vilket pris som helst och så även på träningarna, säger han till hockeysajten.
– Alla killar höll ihop trots att det kunde vara ganska hårda ord mellan varandra ibland. Vi hade högt till tak och alla kämpade verkligen för varandra. Det här var det som skapade den så kallade Brynäsandan.

Börje Salming är en av svensk hockeys största någonsin. Dela artikel om du håller med!

LÄS MER: När Börje Salming jagade Wayne Gretzky av isen – men åkte sedan på tidernas tittfint från båset: ”Sorry, Börje”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!