När Dominik Hasek tvingades stå i sju perioder(!) – och bjöd på tidernas mäktigaste insats med oslagbart rekord

Få målvakter har gjort sådana avtryck som Dominik Hasek.
I dag är det årsdag för ett av hans absolut bästa ögonblick i karriären.
När han chockade hockeyvärlden genom att hålla nollan i sju perioder(!).

Dominik Hasek är en av hockeyvärldens allra största någonsin, och när han avslutade karriären kunde han se tillbaka på hela sex Vezina trophies och en äkta Hall of Fame-karriär. Den första av alla Vezina-utmärkelser kom under säsongen 1993/1994, då han verkligen utmärkte sig som en av världens absolut bästa burväktare.

Enorma uppvisningen

Det var hans första säsong som en ordinarie målvakt i ligan, men han ledde sitt Buffalo Sabres till en fin tabellplacering och slutspel. Väl där väntade dock blytungt motstånd i New Jersey Devils, och det blev en helt legendarisk målvaktskamp mot Martin Brodeur, som då gjorde sin första säsong i ligan och senare prisades som årets rookie.

071010 Ishockey, NHL, Detroit Red Wings, morning skate, träning: Dominik Hasek, målvakt. © Bildbyrån

I den första slutspelsrundan så var ställningen 3-2 i matcher till Devils, och med andra ord matchboll i den sjätte matchen. Och hade det inte varit för Dominik Hasek hade det varit en relativt lätt uppgift. Den tjeckiske legendaren bjöd nämligen, i den sjätte match, på tidernas kanske häftigaste målvaktsuppvisning. Och än i dag, 27 år senare, så pratas det om matchen.

Höll nollan

Matchen startade klockan 19.00 på kvällen, men var inte slut förrän klockan 01:52. Maratonmatchen hade inte fått ett enda mål efter tre spelade perioder, och det krävdes en dubbel match för att få ett avgörande. Totalt spelade de båda lagen till den sjunde perioden, då Buffalo Sabres till sist kunde avgöra.

Dominik Hasek höll, sinnessjukt nog, nollan i matchen och räddade makalösa 70(!) skott. Fler har ingen målvakt räddat i NHL då de hållit nollan. Martin Brodeur kom ”bara” upp i 49 räddningar när han fick kapitalisera med fem minuter kvar av den sjunde perioden.

Buffalo Sabres goalie Dominik Hasek fails to stop a third-period goal by Philadelphia Flyers’ Keith Primeau on Saturday, Nov. 4, 2000, in Philadelphia. The Flyers won 3-0. (AP Photo/Chris Gardner)

70 skott utan ett enda insläppt är så klart extremt imponerande, men än häftigare blir det med tanke på att tjecken gjorde mängder av storräddningar.

– Dominik vägrade helt enkelt att förlora den matchen, har Martin Brodeur sagt i efterhand.

Dave Hannan, som avgjorde matchen med sitt mål, instämmer.

– Han var annorlunda. Det var verkligen något annorlunda kring honom. Och ju mer man lärde känna honom, testa större karaktär blev han. Men när matchen startade så var han alltid fenomenal, säger han.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */