När chefen ville trejda Lidas från Detroit – två matcher senare knöt han händerna och viskade 6 väl valda ord

Nicklas Lidström var nära att bli bortbytt – till New York Rangers.
Men efter att Detroit-chefen sett svensken i två matcher så ändrades allt.
Då kunde han bara knyta händerna, titta upp mot himlen – och viska sex väl valda ord till sig själv.

Det finns inte mycket att säga om Nicklas Lidström som inte redan är sagt. Han är kanske Sveriges mest framgångsrika hockeyspelare genom tiderna, med en meritlista som få kan matcha. Totalt hann det bli över 1 500 matcher i NHL, ett VM-guld, ett OS-guld, fyra Stanley Cup – och sju Norris Trophy, som världens bästa back.

Kunde trejdats till Rangers

Lidström var dessutom, under många år, lagkapten i Detroit Red Wings, och är i dag klassad som en av klubbens allra största någonsin. När svensken än i dag besöker arenan, då på läktaren, så bryter enorma jubel ut, och hans enorma framgångar lär aldrig glömmas bort i den hockeytokiga staden.

Nicklas Lidström, Detroit Red Wings
090930 Ishockey, NHL Premiere Challenge, Detroit Red Wings: Nicklas Lidström, Detroit. © Bildbyrån – 85532

Men det kunde faktiskt sett väldigt, väldigt annorlunda ut. Efter att Lidström draftades av Detroit, och innan han hunnit göra sin första match i ligan, så fick faktiskt ett bytesförslag på ”Lidas” från New York Rangers. Det är scouten Håkan Andersson som i sin bok ”Scouten” avslöjar att Detroits dåvarande general manager funderade på att byta svensken mot New York Rangers-ägde Steven Rice, som hade varit kapten i Kanadas JVM-lag. 

”Sa till sig själv…”

General managern funderade länge på förslaget, främst då en av Detroits chefers söner spelade i samma lag som Rice. Chefen var alltså angelägen att genomföra bytet, och särskilt då ingen inom Detroit hade riktigt bra koll exakt hur bra Lidström var i det läget. Men general managern valde till sist att tacka nej – och kort därpå fick chansen att se Lidström spela under VM.

Nicklas Lidström, Detroit Red Wings
071008 Ishockey, NHL, Detroit Red Wings – Edmonton Oilers: Nicklas Lidström, Detroit. © Bildbyrån – 55396

Lidström gjorde ett kanon-mästerskap, och två matcher in så var general managern säker på att man kommit över en riktig stjärna.

– Lidström spelar fantastiskt bra och hans kurva är ju uppåtgående. Så general managern berättar för mig att han, efter två matcher, går ut från matchen under VM, tittar upp mot himlen och säger: ”Tack Gud, jag gjorde inte bytet”, har Håkan Andersson sagt till Sportbibeln.

Resten är, som man brukar säga, historia. Lidström blev en av tidernas bästa backar, samtidigt som Steven Rice bara gjorde totalt fyra säsonger i NHL.

LÄS MER: Expertens plötsliga hyllning till Elias Pettersson – efter alla sågningar: ”Tro inget annat, han är fortfarande…”

Få våra nyhetsbrev!