När Andreas Johansson trodde han skulle träningscykla – men fick chansen i världens bästa kedja

.

Tidigt i sin NHL-karriär blev Andreas Johansson bortbytt till Pittsburgh Penguins.
Han hoppades på en plats i superlagets fjärdekedja – men det blev betydligt häftigare än så…

Säsongen 1996/97 inledde Andreas Johansson i New York Islanders organisation. Det blev mest spel i AHL-laget Worcester, men den då 23-årige forwarden var på väg att jobba sig in i Islanders laguppställning.

Kom till stjärnspäckat Penguins

Men så blev Johansson plötsligt bortbytt. Från ett ungt, lovande men fortfarande svagt New York Islanders till ett brutalt stjärnspäckat Pittsburgh Penguins.

Tittar man på Penguins laguppställning från den säsongen kan man rabbla legendarer i evigheter.
Vi kan damma av ett par:
• Mario Lemieux
• Jaromir Jagr
• Ron Francis
• Petr Nedved
• Joe Mullen
• Kevin Hatcher…

…och så vidare. Listan kan göras nästan hur lång som helst.

981028 Andreas Johansson, Ottawa Senators
© Bildbyrån – © 10

Så när Johansson i all hast anslöt till Penguins, bara timmar innan match, förstår man kanske varför han inte hade några större förhoppningar om en nyckelroll i laget. Det trots att Pittsburgh gick oväntat trögt vid den här tiden.
– De hade gått dåligt ett tag. Mario hade bara gjort fem mål på 20 matcher, eller något sånt. Så på tre dagar bytte man bort tio, elva spelare och tog in nya, säger Johansson till Sportbibeln.

Trodde det skulle bli cykel

Svensken hann inte vara med på den annars obligatoriska ”morning skate” utan blev inkallad till tränaren Eddie Johnston bara några timmar innan match.
– Han var en skön old school-tränare som hälsade mig välkommen till laget. Han sa åt mig att gå och kolla på väggen, där pappret med laguppställningen hängde.
– Jag började så klart att titta längst ned. Jag trodde att jag förmodligen skulle stå uppställd för att köra ett cykelprogram under matchen. Men där stod jag inte. Så jag kollade fjärdekedjan. Inte där heller. Jag fortsatte hela vägen upp till förstakedjan…och där stod mitt namn mellan Lemieux och Jagr. Snacka om att pulsen gick upp, säger Johansson till Sportbibeln.

161116 Modos tränare Andreas Johansson under ishockeymatchen i Hockeyallsvenskan mellan Södertälje och Modo den 16 november 2016 i Stockholm.
Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / Cop 106

Det började lysande för Johansson i den nya omgivningen. Pittsburgh började med en seger mot St Louis Blues i Johanssons debut och hade sedan nio segrar på de tolv följande.

Sedan var oturen framme för FBK-profilen.
– Det gick jäkligt bra i rätt många matcher. Sen bröt jag revbenen borta mot Toronto och var borta ett tag.

”Lite av en country club”

Säsongen efter var Johansson tillbaka i Penguins lag. Efter den säsongen fortsatte han NHL-karriären i Ottawa. Men han glömmer aldrig tiden i Pittsburgh.
– Det var mycket som var annorlunda på den tiden. Man kan väl säga att det var lite av en country club. Alla spelare var så skickliga, de visste exakt vad som krävdes och de skötte sig själva väldigt mycket, säger han.