Mika Zibanejads monstersuccé i NHL-premiären – blev den första i Rangers historia att lyckas: ”Vilken spelare”

NHL-premiär mot Tampa Bay Lightning.
Då klev Mika Zibanejad fram för sitt New York Rangers.
Svenskstjärnan var matchens lirare och blev stor hjälte – efter dubbla supermål.

För några år sedan var Mika Zibanejad på god väg att kliva över 50-målsstrecket i NHL. Det är bara en svensk spelare genom tiderna som kommit över 50 mål i ligan – Håkan Loob – men Zibanejad var som sagt på god väg att slå rekordet, om det inte vore för att covid-19 tvingade NHL att avsluta grundserien tidigare.

Stor hjälte

Sedan dess har Mika Zibanejad befäst sin plats som en av hela ligans absolut bästa spelare, och många tippar att det är just han som kommer att slå Loobs målrekord. Och starten på årets NHL-säsong får inte fler att tvivla direkt… Rangers har ett starkt lag den här säsongen och det bevisade man verkligen i premiären mot Tampa Bay Lightning, som varit i Stanley Cup-final tre år i rad.

New York Rangers center Mika Zibanejad (93) is congratulated for his goal against the Tampa Bay Lightning during the third period of an NHL hockey game Tuesday, Oct. 11, 2022, in New York. The Rangers won 3-1. (AP Photo/Julia Nikhinson)

Och Mika Zibanejad bevisade dessutom att det kan bli en väldigt, väldigt speciell säsong för honom. Zibanejad gjorde ett urläckert mål i boxplay i den andra perioden. Han höll pucken till höger om målet, men i stället för att gå på avslut höll han i, bröt in – och snärtade upp den med en backhand.

”Vilket läckert mål av Zibanejad. Jag undrar hur lång tid det kommer ta för någon att göra ett snyggare mål? Det blir svårt att slå, i boxplay mot världens bästa målvakt”, skriver NHL-skribenten Chad Minton.

Hyllas stort

Mika Zibanejad var dock inte klar. I den tredje perioden fick han chansen att slå till med ett slagskott i powerplay, och pucken sköts som en laser in i nät. Enligt rapporter mättes skottet till sanslösa 137 kilometer i timmen. Mika Zibanejad var även nära att bli hattrick-skytt i den tredje perioden, men hans försök mot det öppna målet gick via stolpen och ut.

Men hans två mål räckte ändå för att skriva en del historia. Han blev, med sina två mål, den första spelaren i Rangers historia att göra två mål eller fler i dubbla NHL-premiär. Zibanejad gjorde två mål även i NHL-premiären 2017.

Rangers vann premiären med 3-1 och skickar ett riktigt budskap till resten av ligan att man blir att räkna med kommande säsong. Och samma gäller för Mika Zibanejad. Efter succén valde han dock att hylla laget snarare än sig själv.

– Sättet vi spelade i på i kväll påminner mycket om hur vi vill spela, att vi litar på oss själva och litar på systemet. Vi gjorde ett bra jobb i kväll och vi måste fortsätta med det, säger Zibanejad.

På sociala medier hyllas Zibanejad dock enormt, och många menar att han cementerade sin plats som en av ligans bästa spelare i premiären.