När NY Rangers gav oss den ultimata Henke-hyllningen – tre minuter av ren och skär gåshud

Går det att sammanfatta Henrik Lundqvists karriär och betydelse för New York Rangers på tre minuter?
Nja.
Men den här videon gör ett gott försök – och det är ett måste för alla som uppskattat ”The King” under hans karriär.

Det var i augusti 2021 som Henrik Lundqvist meddelade att karriären var över. Det blev inte slutet som han önskat. Ni minns avskedet från Rangers, hjärtoperationen, försöket med Washington Capitals och det kanske ändå väntade beskedet att lägga av.

110930 Ishockey, NHL Premiere Challenge, New York Rangers: Henrik Lundqvist, målvakt. © Bildbyrån

Men hur många idrottare får avsluta karriären helt på egna villkor? Inte många. Och i dag kan Henrik Lundqvist se tillbaka på en fullständigt magisk karriär.

En av de största

Han blev så klart ordentligt hyllad när beskedet kom och han fick kort därefter tröjan uppskickad i taket i Madison Square Garden. Han är en av Rangers största genom tiderna, helt enkelt.

Och inte bara det. Vissa noteringar skvallrar om att Lundqvist är en av de främsta målvakterna någonsin i NHL.

Henrik Lundqvist, NHL
171221 Rangers målvakt Henrik Lundqvist grimaserar under ishockeymatchen i NHL mellan New Jersey Devils och New York Rangers den 21 december 2017 i New Jersey. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87572

Han är till exempel den förste målvakten någonsin att nå minst 30 segrar i ELVA av sina 12 första säsonger. Och då ska vi komma ihåg att Rangers inte direkt hade tidernas starkaste backsida under de här åren.

Garanterad gåshud

Skulle vi börja lista klubbrekord i Rangers, hade vi kunnat hålla på hela dagen.

Så för att sammanfatta ”King Henriks” storhet, kolla in den här hyllningen från Rangers själva. Den släpptes i samband med att svensken meddelade att karriären är över.

Gåshud.

Garanterat.