Mats Sundins vackra ord till förebilden Börje Salming inför återföreningen i Toronto: "Han var min mentor"

Mats Sundins vackra ord till förebilden Börje Salming inför återföreningen i Toronto: ”Han var min mentor”

Börje Salming och hans familj är på plats i Toronto – där han under fredagen och lördagen ska hyllas när Toronto Maple Leafs spelar två hemmamatcher.
Nu hyllas han även av Mats Sundin.
– Vi är alla med honom i de svårigheter som han och hans familj går igenom just nu, säger Sundin i en podcast hos kanadensiska Sportsnet.

Legendaren Börje Salming drabbades av nervsjukdomen ALS, vilket har lett till att han har svårt att prata, gå och äta. Efter beskedet har han hyllats av en hel hockeyvärld, och nu ska han även hyllas inför sin forna hemmapublik i Toronto.

Ska hyllas

Under onsdagen flög Salming tillsammans med sin familj till Kanada och Toronto. För när Toronto Maple Leafs spelar hemmamatch på fredagen respektive lördagen kommer ikonen få ta emot hyllningar från klubben som han spenderade 16 år med.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Mats Sundin, Börje Salming, Peter Forsberg, hockey
130202 Ishockey, Tre Kronor Legends – IK Waxholm: Peter Forsberg, Börje Salming och Mats Sundin tillsammans i omklädningsrummet efter matchen. © Bildbyrån – 86380 – Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Hur mycket Salming kommer kunna vara med under helgen beror på hans hälsa. Men planen är att han under fredagen ska medverka när Toronto möter Pittsburgh, för att sedan få en egen hyllning inför lördagens möte med Vancouver.

LÄS MER: Mika Zibanejads känslosamma hyllning till pappan – får alla hockeyhjärtan att smälta: ”Har offrat mycket”

På plats för att återförenas med Salming finns även Mats Sundin, som tillsammans med Daniel Alfredsson och bröderna Henrik och Daniel Sedin under söndagen ska delta i en legendar-match mellan ”Team Sundin” och ”Team Lindros”. I det sistnämnda finns bland annat svenske Mikael Renberg med.

Sundins fina ord

I en podcast hos kanadensiska Sportsnet som Mats Sundin medverkat i inför Hall of Fame-helgen hyllar han Börje Salming.
– Det var Börje Salming som öppnade vägen för svenska spelare i Nordamerika och visade att vi var tillräckligt bra för att mäta oss med spelarna där. Han var min mentor när jag kom till Toronto Maple Leafs, när jag var kapten i laget pratade jag mycket med Börje Salming som vän, säger Sundin.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Mats Sundin, hockey
160810 Sveriges Mats Sundin, rådgivare poserar för ett porträtt den 10 augusti 2016 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

”Sudden” uttrycker även sitt stöd till Börje Salming i den svåra tiden som han befinner sig i.
– Han är en fajter, han är den tuffaste killen som vi vet i Sverige när det gäller hockey. Vi är alla med honom i de svårigheter som han och hans familj går igenom just nu, säger han.

LÄS MER: Familjen Salmings fina hyllning till svenska vården – efter nya beskedet om Börje: ”De är fantastiska”