Mats Sundins erkännande efter alla år som pensionär – därför vägrar ikonen att bli tränare

Han är en av Sveriges största genom tiderna.
Men någon karriär i båset blir det inte för Mats Sundin.
Nu berättar ”Sudden” varför tränaryrket inte lockar honom.
– Det känns ganska skönt, säger han i ”Sportpodden”.

Mats Sundin skrev hockeyhistoria då han 1989 blev den allra första europén i NHL:s långa historia att bli vald som draftetta. Sundin hade då bara spelat en säsong i Nacka HK i Division 1, men tog sedan plats i Djurgården under slutspelet, och det blev stor succé direkt, vilket ledde till stor uppmärksamhet i Nordamerika.

Otroliga karriären

Sundin drafted as Quebec Nordiques och efter fyra säsonger, där Sundin hade vräkt in poäng, så blev han trejdad till Toronto Maple Leafs, och resten är, som man brukar säga, historia. Sundin blev kvar i Toronto i hela 13 år, och lämnade som en av klubbens största någonsin. Han är den enda svensken att nå 500 gjorda mål, en milstolpe som bara 42 spelare i NHL-historien nått. Han är dessutom den svensk med flest poäng, och även om det inte blev någon Stanley Cup för ”Sudden”, så kan han trösta sig med att det blev hela tre VM-guld och ett OS-guld.

Men trots sin fantastiska spelarkarriär, och trots att Sundin vet mer än de mesta om hockey, så har det inte blivit någon fortsättning inom hockeyn på något sätt under den aktiva karriären. Och i podcasten ”Sportpodden” erkänner Sundin att det inte alls finns något sug att starta en tränarkarriär. 

– Nej, det finns inte, säger Sudden, och fortsätter:

– Det var kul när Toronto var i Stockholm i november. Då var jag med både spelarna och ledningen litegrann, och fick se hur det funkar. Det var ju ändå lite spännande, jag var ju där i 13 år. Så det var intressant att höra presidenten, deras general manager och ledarna hur alla resonerar kring laget och alla förberedelser. Men nej, ingenting annars, faktiskt.

Därför vägrar han tränarjobb

För Mats Sundin, som spelade i världens bästa hockeyliga från 1990 till 2009, så finns det ett stort värde i att bara titta på hockey utan att arbeta med den. Han bor numera i Stockholm, och har barn som spelar hockey. 

– Det känns ganska skönt att gå och titta på matcherna och följa lagen utan att behöva ta något ansvar, säger han.

Mats Sundin, Toronto Maple Leafs
011115 Ishockey: Mats Sundin, Toronto, NHL. © Bildbyrån – 24945

Sundin säger dessutom att han inte heller fått någon fråga att ”bara hålla utkik” åt Toronto, men så är det inte. 

– Toronto har en enorm organisation, men jag var lite involverad i Tre Kronor under World Cup 2016, som rådgivare. Men ingenting allvarligare än så, säger han om sina uppdrag under åren.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev