Mats Sundin avslöjar föräldrarnas heloväntade reaktion när han fick sitt allra första NHL-kontrakt: ”Din jävla…”

1989 blev Mats Sundin den förste europeiske hockeyspelaren att gå som nummer ett i den första draftrundan i NHL.
Men kontraktet togs inte bara emot med glädje hos Sundins föräldrar.
– Jag kommer ihåg att de tittade på mig och sa ”din jävla snorunge”, säger han i en ny SVT-dokumentär, enligt Expressen.

Mats Sundin draftades av Quebec Nordiques 1989, vilket gjorde honom till den förste europén att väljas som nummer ett i den årliga NHL-draften. Resten är – som man brukar säga – historia. Under sin debutsäsong i NHL stod svensken för 23 mål och 36 assist på 80 matcher, och han är alltjämt den enda svensken som gjort 500 mål i NHL. ”Sudden” blev även invald i Hockey Hall of Fame år 2012, som andre svensk någonsin efter Börje Salming.

Artiklen fortsätter efter bilden.

Mats Sundin, hockey
901007 Ishockey, NHL, Quebec – Boston: Mats Sundin, Quebec. © Bildbyrån – 14429

LÄS MER: Tydliga svaret om storstjärnan som alla Leksands-fans drömmer om – ger nu tydligt besked: ”Vi tror att…”

Sundins första kontrakt

I en ny SVT-dokumentär vid namn Hockeyns historia – den gyllene generationen, berättas historien om Mats Sundins resa från det att han som ung spelare deltog i Tv-pucken 1986 till den status som den reslige forwarden har uppnått fram tills idag. Inte minst i Toronto Maple Leafs där han var lagkapten.

En specifik punkt som tas upp i SVT:s nya dokumentär är det första kontraktet med Quebec Nordiques, som inte bara mottogs med glädje och eufori från Sundins allra närmaste – nämligen hans föräldrar.

– Jag kom hem och min pappa tittade på det här kontraktet. Min pappa hade jobbat på Televerket i många år och min kära mor inom sjukvården. Jag kommer ihåg att de tittade på mig och sa ”din jävla snorunge”, säger Sundin i SVT:s nya dokumentär enligt Expressen.

LÄS MER: SHL-tränarens hårda kritik mot TV-pucken – vädrar sitt stora missnöje: ”Till vilket pris ska man vinna?”

Artikeln fortsätter efter bilden.

Mats Sundin, hockey
141015 Mats Sundin poserar för ett porträtt efter en presskonferens anordnad av Ishockeyförbundet den 15 oktober 2014 i Stockholm. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 86844

”Ville inte åka”

Fyra år senare kom nästa svensk till Nordamerika, och det var ingen mindre än Peter Forsberg. ”Foppa” avslöjar dock i dokumentären från SVT att han egentligen aldrig ville åka.

– Egentligen skulle jag ha velat stanna i hemma i Modo resten av karriären. Jag ville inte åka, säger Forsberg enligt tidningen. Forsberg som därefter skulle bli en av de största legendarerna i Colorado Avalanche, där han bland annat tog hem hela poängligan i NHL under säsongen 2002/2003.