Mats Näslund lämnade hockeyn helt och försvann – här är ikonens nya liv och oväntade jobb: ”Älskar det”

Han har vunnit SM, VM, OS och Stanley Cup.
Men i dag lever Mats Näslund ett nytt liv långt bort från hockeyns finrum och med ett helt vanligt jobb.
– Jag är anställd och älskar yrket, säger han i en intervju med SportExpressen.

Det är endast fyra svenska hockeyspelare som har vunnit allt som går att vinna. Då pratar vi om de tunga titlarna SM-guld, VM-guld, OS-guld och Stanley Cup-titeln.

Näslunds storhet

Spelarna är Niklas Kronwall, Tomas Jonsson, Håkan Loob och Mats Näslund. Den sistnämnda är en riktig pionjär inom svensk hockey och har vigt stora delar av sitt liv till den älskade sporten.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Mats Näslund, hockey
910505 Ishockey VM, Mottagning: Mats Näslund på Sergels Torg. © Bildbyrån – 15017

Näslund slog igenom i Elitserien redan på 70-talet och stack sedan tidigt över till Nordamerika och spel i NHL 1982. Det blev åtta säsonger i världens bästa hockeyliga och samtliga för klassiska NHL-laget Montreal Canadiens.

Det blev sammanlagt 634 poäng på 651 matcher i NHL för svensken som blev känd som ”Le Petit Viking”. Med sina ynka 170 centimeter och 70 kg bröt han ny mark och visade att storleken inte hade någon betydelse i den tuffa ligan.

LÄS MER: När Mats Näslund skruvade(!) in pucken – och fick Montreals arena att fullständigt koka över

”Blev chockad”

När han tänker tillbaka på tiden i Nordamerika så är han väldigt nöjd med sin insats och minns tillbaka på Montreal med värme. Framförallt sin debut som 62-åringen rankar som ett av de största ögonblicken under hockeykarriären.
– Väldigt bra, det var stort för mig att komma till Montreal, hockeyns mecca. Vi spelade träningsmatch mot Philadelphia Flyers. Det satt 16 000 fans på läktaren i en träningsmatch. Jag blev helt chockad, säger han i en intervju med SportExpressen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Mats Näslund, hockey
910910 Ishockey, Elitserien, Malmö IF: Mats Näslund. © Bildbyrån – 15358

Det var också stenhårt att spela i Nordamerika på den här tiden. I NHL hade Näslund en alldeles egen livvakt i ärkebusen Chris Nilan, som fick sitta totalt 3 034 minuter i utvisningsbåset.
– Chris Nilan var en av NHL:s största fajters och var min beskyddare. Det kunde vara ganska äckligt där ute på isen. Ibland var det slagsmål före matcherna. Men jag slogs inte. Nilan skyddade mig. När vi mötte Philadelphia var det alltid bråk, då stod jag och höll i Per-Erik Eklund, ingen av oss ville heller slåss, berättar svensken i intervjun.

1990 lämnade Näslund Kanada och flyttade en säsong till Schweiz och Lugano innan han vände hem till Sverige igen. Tre säsonger i Malmö blev det och sammanlagt under båda vändorna i Elitserien gjorde den korte forwarden 279 poäng på 294 matcher.

LÄS MER: Här tar Mats Näslund ut de 6 bästa han spelat med

Ikonens nya liv

Trots att han hade bestämt sig för att sluta 1994 så lockade ändå en halv säsong med Boston Bruins tillbaka honom till Nordamerika igen. Efter 22 poäng på 34 matcher så lade slutligen Mats Näslund skridskorna på hyllan och satte punkt för en alldeles strålande hockeykarriär.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Mats Näslund, hockey
150419 Mats Näslund poserar för ett porträtt efter ishockeymatchen mellan Sverige och Tjeckien den 19 april 2015 i Timrå. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN / kod NJ /74093

Men 2005 återvände han återigen till favoritsporten när legendaren tog över som ny team manager i Tre Kronor. En ärofylld roll som han vårdade fram till 2010.

Därefter har den lille vikingen hållit sig långt borta från hockeyns finrum. I dag är han bosatt i Höllviken och börjar närma sig pensionen.

”Älskar det”

Senaste åren har Näslund haft ett vanligt knegaryrke och jobbat som snickare.
– Jag är anställd och jobbar åt en kompis, jag älskar yrket, jag är praktiskt lagd helt enkelt. Vi gör bara jobb i eller strax utanför Höllviken, säger han till kvällstidningen.

Vid sidan av snickeriet så är hockeyikonens stora intressen golf och trav. Och självklart följer han fortfarande favoritlaget Timrå IK, där han fick göra sin A-lagsdebut blott 16 år gammal 1976.

Är Mats Näslund en av våra största hockeyspelare genom tiderna? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: När Robert Gustafsson fick Mats Näslund att rodna med sin grova fräckis