”Maskens” känslosamma hyllning till Salming – avslöjar oförglömliga minnet: ”Räddade livet på mig”

Anders ”Masken” Carlsson har känt Börje Salming i omkring 50 år.
I periodpausen mellan Leksand och Brynäs under torsdagen mindes han Börje Salming – och delade med sig av ett par fina ögonblick som de upplevt tillsammans.
– Han var vår gud när man växte upp, säger han.

71 år gammal gick Börje Salming bort i sviterna av sjukdomen ALS, och han sörjs och hyllas nu av en hel idrottsvärld. Beskedet om hans bortgång kom mitt under torsdagens SHL-omgång vilket ledde till att en tyst minut hölls i Salmings ära på samtliga arenor.

”Maskens” sorg

I mötet mellan Leksand och Brynäs fanns Anders ”Masken” Carlsson på plats, som känt Börje Salming sedan han var liten. I en av periodpauserna var det en känslosam ”Masken” som uttalade sig och mindes Salming.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming
221117 Börje Salming formar sina händer till ett hjärta när han får stående ovationer av publiken och tilldelas priset NHL Honorary Award under Tidernas Hockeygala den 17 november 2022 i Stockholm. FOTO: Joel Marklund / BILDBYRÅN /

– Det är en otrolig sorg. Jag tror jag var 12 år eller så när jag lärde känna honom, han satt hemma i köket hos min pappa. Vi bodde ganska nära varandra, pappa jobbade i Brynäs och Börje spelade och efter träningarna på fredagarna åkte han gärna förbi farsan och satt och surrade. Så jag har känt honom länge, säger ”Masken” i C More:s sändning.

LÄS MER: Börje Salming hyllas och sörjs av Sveriges allra största – Mats Sundins hjärtskärande ord: ”Jag är i chock”

”Han var guden”

Han minns också tillbaka på flera fina ögonblick som han delat med Börje Salming, inte minst under sin tid i NHL och New Jersey Devils.
– Min första match i NHL mot Toronto stod jag och skulle teka och Börje gav mig en blink, det är ett av mina största ögonblick i livet. Min idol ger mig en blink liksom.
– Det var en episod i matchen där jag fick en crosschecking i nacken varpå jag delade ut en armbåge på en spelare som jag inte visste var en fighter. Så han slängde handskarna men då kom Börje och brottade ner mig och sa ”ligg still, jag räddar livet på dig”. Efter matchen stod Börje uppklädd och skulle ta ut mig på middag, då fick jag en helt annan status för att jag kände ”The King”. En fantastisk människa, jag lider med hans familj. Det är en sorgens dag, säger Carlsson.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Anders Carlsson
151028 Rögles sportchef Anders ”Masken” Carlsson under ishockeymatchen i SHL mellan Skellefteå och Rögle den 28 oktober 2015 i Skellefteå. FOTO: Ola Westerberg / BILDBYRÅN /

LÄS MER: Stenmark öppnar upp om nära vänskapen till Börje Salming – och om sista mötet: ”Känt honom halva livet”

Masken berättar också att Börje Salming var en stor anledning till att han började med hockeyn som liten.
– Alla vi som växte upp i Gävle ville vara som Börje Salming, han var en stor orsak till att jag började med hockeyn. Han var guden, han var vår gud när man växte upp. Han har betytt oerhört mycket för mig och för alla unga över hela Sverige. Man ska minnas honom som kungen, han har betytt så oerhört mycket. En ödmjuk och fin människa.