Lias Anderssons helt ärliga ord – efter chockbeskedet att han nu lämnar HV71: ”Det handlar om dagar…”

Han var inställd på att vara i HV71 hela säsongen.
Nu är det en tidsfråga innan Lias Andersson lämnar för NHL-spel.
– Det handlar bara om enstaka dagar innan jag är borta, säger stjärnan till Aftonbladet.

Lias Andersson har haft ett stökigt 2020, men han har enligt egen utsago trivts väldigt bra i HV71. Den svenske supertalangen fick det inte att stämma i New York Rangers, och efter att ha hamnat i bråk med den sportsliga ledningen så blev han utlånad till Sverige och Jönköping, där han även alltså blev kvar under hösten.

”Handlar om dagar”

Rangers har dock varit tydliga med att de vill byta bort svenskens rättigheter om rätt erbjudande skulle komma, och under hösten, i samband med NHL-draften, så trejdade LA Kings till sig Andersson. HV71 var då dock fast beslutna om att Andersson skulle stanna kvar hela säsongen, men under de senaste veckorna har Kings tvärtemot var HV sagt varit tydliga med att planen är att Lias Andersson ska återvända till Nordamerika.

201121 HV71:s Lias Andersson under värmningen inför ishockeymatchen i SHL mellan Färjestad och HV71 den 21 november 2020 i Karlstad. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN

Och nu i veckan stod det klart att det blir NHL-start runt den 15 januari, vilket betyder att Andersson nu kommer att blixtinkallas till sin nya klubb. När exakt vet han inte, men det är en tidsfråga.

– Ja, de har hört av sig. Jag är beredd på att åka när som helst egentligen, jag väntar bara på de sista detaljerna. Så då försvinner jag. Tyvärr. Eller tyvärr ska jag inte säga. Jag försvinner dit bort i alla fall. Jag kommer helt klart att åka snart. Jag försöker hålla fokus här och nu och får ta det som det kommer. Det är så det blir. Eftersom mitt lag inte var i slutspel så kommer vår camp dra i gång lite tidigare än andra. Det handlar bara om enstaka dagar innan jag är borta, säger Lias Andersson till Aftonbladet.

”Det var en chock”

Lias Andersson menar att det är tudelade känslor kring att åka iväg.

– Det var ju en chock när jag blev trejdad från New York Rangers till Los Angeles Kings. Det kom så plötsligt, för det var jag ju inte alls beredd på och var vad jag hade ställt in mig på. Jag var inställd på att spela i HV71 och SHL hela säsongen, så jag har fått ställa om i mitt huvud och det har varit svårt och jobbigt i vissa situationer. Egentligen är jag supertaggad på att åka och det är en dröm och jätteroligt. Jag ska göra allt för att hjälpa min nya klubb och organisation. Självklart kommer jag att sakna HV71 och Jönköping, men det här är nästa steg i min hockeykarriär.

201029 HV71:s Lias Andersson inför ishockeymatchen i SHL mellan HV71 och Växjö den 29 oktober 2020 i Jönköping. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Lias Andersson har under den här sejouren i SHL gjort 22 poäng på 31 spelade matcher. Just nu ligger dock hans HV71 pyrt till i bottenskiktet av SHL:s tabell.

– Senaste tio dagarna har jag känt mig bättre än innan, för innan avstängningen hade jag det ganska jobbigt. Jag tyckte inte att jag hittade rätt i spelet, men nu det senaste tycker jag att jag har växlat upp en nivå. Jag har hittat det där drivet och att det brinner för mig, det är något jag måste ha varje match. Jag är fortfarande ung och lär mig väldigt mycket varje dag, hur man ska hitta den där påkopplingen en regnig tisdag i Linköping också. Jag blir bättre på det varje dag, men jag har fortfarande mycket att lära, säger han.

LÄS MER: Leksand bekräftar prestigevärvningen – NHL-meriterad forward helt klar: ”Jag vill hjälpa laget”

Få våra nyhetsbrev!