Leksand bekräftar prestigevärvningen – NHL-meriterad forward helt klar: ”Jag vill hjälpa laget”

Leksand har gjort klart med ny värvning.
Det är NHL-meriterade Carter Ashton som skrivit på för dalalaget.
– Jag hoppas att kunna komma in och hjälpa laget att ta en plats i slutspelet till våren, säger 29-åringen.

Det har varit på gång en längre tid men nu är övergången helt klar. Och Leksand har äntligen fått presentera sin prestigevärvning.

Leksand värvar

Kanadensaren Carter Ashton har skrivit på för resten av säsongen och kommer närmast från KHL-laget Dinamo Riga.
– Jag är väldigt spänd på att få komma till en så historisk förening som Leksands IF, och jag har hört mycket gott om både organisationen och människorna i Leksand. Det blir min första tid i Sverige, så det ska bli extra kul. Jag ser mig själv som en kraftfull tvåvägsforward och hoppas kunna bidra både med offensiv produktion likväl som ett defensivt ansvar i alla avseenden. Jag hoppas att kunna komma in och hjälpa laget att ta en plats i slutspelet till våren, säger nyförvärvet i sitt första uttalande.

Carter Ashton, NHL
Toronto Maple Leafs’ Carter Ashton leaves the ice with a bloody nose during the second period of an NHL hockey game against the Calgary Flames in Calgary, Alberta, Wednesday, Oct. 30, 2013. (AP Photo/The Canadian Press, Jeff McIntosh)

Ashton flyttar till Leksand efter fem säsonger i KHL där han har spelat för Torpedo Nizjnij Novgorod, Lada Togliatti, Severstal Tjerepovets och så Dinamo Riga. Det blev totalt 209 matcher och 93 poäng i KHL för 29-åringen.

54 NHL-matcher

Innan dess gjorde han 54 matcher i NHL för Toronto Maple Leafs och 192 matcher i AHL för farmarlaget Toronto Marlies och Norfolk Admirals.

Leksand, SHL
201205 Leksands Jon Knuts jublar efter 5-3 under ishockeymatchen i SHL mellan Leksand och Luleå den 5 december 2020 i Leksand. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / COP 173 / DE0026

Men nu väntar spel i Sverige för första gången i karriären.
– I Carter Ashton får vi en spelare som har bra storlek, besitter bra skridskoåkning och som vill ta pucken till målet. Han är stark runt målet och vid sargerna, och använder sin fart och kraft för att ta sig in mot motståndarmålet genom att bryta sig förbi motståndarna. Det är en spelartyp som vi inte har så många av i dagens laguppställning, och Carter kommer att bli nyttig för oss, säger Leksands general manager Thomas Johansson i ett pressmeddelande.

2014 hamnade Ashton i rejält blåsväder då han fastnade i en dopningkontroll och dömdes till 20 matchers avstängning samt över en miljon kronor i böter. Forwarden hävdade själv att han tagit den dopningklassade medicinen för att bli kvitt en sjukdom, inte för att få sportsliga fördelar.

LÄS MER: Robin Figren avslöjar nu den allra bästa han mött – och nobbar självaste Jaromir Jagr: ”Håller honom högre”

Få våra nyhetsbrev!