Leksandstränarens stenhårda utspel – går till attack mot egna(!) stjärnspelarna: ”Måste bära lönekuvertet...”

Leksandstränarens stenhårda utspel – går till attack mot egna(!) stjärnspelarna: ”Måste bära lönekuvertet…”

Blytung förlust mot Rögle.
Då gick Leksands tränare till attack – mot sina egna stjärnspelare.
– Rögles sämre betalda spelare kan inte vara bättre än mina bäst betalda spelare, säger Björn Hellkvist.

Leksand var ett av SHL:s stora utropstecken förra säsongen och det blev stor succé under grundserien, men i slutspelet var man chanslösa. Den här säsongen tippar många att Dala-laget kan upprepa succén – men starten på säsongen har inte varit mycket att jubla över.

Hårda kritiken

Det blev förlust i premiären mot Malmö Redhawks, och under gårdagens hemmamatch mot Rögle var det bara jämnt i en period. I den andra kunde Rögle göra 1-0, och av bara farten gjorde man ytterligare två, och matchen var plötsligt förlorad för Leksand. Det blev till sist hela 1-5, och Leksand har nu noll inspelade poäng efter två spelade matcher.

210412 Leksands tränare Björn Hellkvist under kvartsfinal två i SHL mellan Leksand och Örebro den 12 april 2021 i Leksand. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

Efter matchen samlade lagets tränare Björn Hellkvist sitt lag för ett drygt halvtimmes långt möte – och när han väl mötte media var han öppet kritisk mot sina stjärnspelare.

– Vi pratade lite om struktur och hierarki i laget. Det håller inte att våra bäst betalda spelare i dag – och jag har all respekt för Rögles alla spelare och för alla mina spelare – men Rögles sämre betalda spelare kan inte vara bättre än mina bäst betalda spelare. Utan man måste bära det lönekuvertet både med stolthet och vissheten om att jag har den här rollen för att jag är en bra hockeyspelare. Men på isen måste jag leverera också. Jag kan inte åka runt och tycka jag är bra för att jag varit bra tidigare i min karriär, säger Leksands tränare Björn Hellkvist till Aftonbladet.

”Är ett superlag vi har”

Vad han fick för svar från sina spelare vill dock Hellkvist inte gå in närmre på.

– Ofta vill man ha igång en diskussion som tränare. Ibland vill man reta dem lite, men sådana här stunder är det svårt, säger tränaren, och fortsätter:

– De får ta med sig det hem nu. Det är någonting som ska ligga och reta i kväll, sen får vi lufta grejerna imorgon och titta på video och exemplifiera. Till slut kommer det sitta. Det vet jag. För det är ett superbra lag vi har. Sen är det upp till oss och få ut det mesta av det.

210916 Leksands Justin Kloos deppar under ishockeymatchen i SHL mellan Leksand och Rögle den 16 september 2021 i Leksand. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

Leksands lagkapten Patrik Zackrisson menar samtidigt att laget måste höja sig, och komma upp i nivå.

– Jag uppfattade mötet som att det måste krävas mer av oss som lag. Vi har inte råd med ”melt downs” som vi hade i mitten av andra perioden. Det har inte med våra stjärnspelare att göra, det har med hela laget att göra. Vi kämpar och försöker men vi kan så mycket bättre, det känner vi alla. Det är ju bra att vi kan adressera problemet direkt.

LÄS MER: När SHL-profilen försökte bräcka bjässen Zdeno Chara – och fick ångra sig direkt: ”Det största aset jag mött”

Få våra nyhetsbrev!