Leksands tunga värvningsdrag – har gjort klart med OS-guldhjälten: ”Det ska bli jättekul”

Han har bland annat vunnit OS-guld och SM-guld.
Nu är Daniel Tjärnqvist klar för en roll i Leksand.
– Det ska bli jättekul, säger han.

Daniel Tjärnqvist har en meritlista som få spelare kan matcha. Han har vunnit OS-guld med Tre Kronor 2006, två VM-silver och har sex stycken säsonger i världens bästa hockeyliga på meritlistan.

Flyttar till Leksand

Den reslige backen avslutade karriären efter säsongen 2014/15 efter en rad säsonger i den tyska ligan. Sedan dess har Daniel Tjärnqvist fortsatt med hockeyn, och arbetat med ungdomar främst i Stockholmregionen.

030502 Ishockey, VM, Sverige: Henrik Zetterberg, Sverige har gjort 0-1 Daniel Tjärnqvist, Peter Forsberg, Mathias Tjärnqvist och Dick Tärnström gratulerar © Bildbyrån

Han har bland annat engagerat sig i Lidingös J18-lag, varit Europa-ansvarig fystränare för Columbus Blue Jackets och var den gångna säsongen utvecklingscoach i Djurgårdens hockeygymnasium.

Det är ett uppdrag han nu lämnat, och valt att flytta till Dalarna och Leksand.

– Vi ville ha ett litet nytt äventyr, så vi flyttar från Stockholm till lite mer natur. Det var ett beslut från hela familjen som vi tyckte passar bra nu, säger Tjärnqvist till DT.

”Får se om det blir något mer”

Guldhjälten från 2006 hörde av sig till Leksands IF, och det hela slutade med att han får en roll som assisterande tränare i klubbens U16-lag.

– Vi flyttar upp och sen får vi se vad det blir av. Jag tar U16 nu som en liten start, sen får vi se om det blir något mer. Vilket spår jag går på vet jag inte riktigt än. Vi flyttar egentligen bara upp och sen får vi se vad nästa steg blir, säger han.

020426 Ishockey VM: Daniel Tjärnqvist, Sverige. © Bildbyrån

Thomas Johansson, Leksands sportchef, har god koll på Tjärnqvist. De spelade tillsammans under några säsonger i Djurgårdens IF – och ser fram emot Tjärnqvists nya roll i Leksand.

– Kul med Daniel. Han hörde av sig och berättade att familjen skulle flytta till Leksand och frågade om möjligheten att få hjälpa till i föreningen, säger han.

LÄS MER: Frida Karlssons ilska – slår nu tillbaka efter alla spekulationer om hennes avhopp: ”Det är bullshit!”