Leksands miljonsmäll efter tvist med Ulf Samuelsson – så mycket får de betala: ”Vi har gått vidare”

Leksand hamnade i en tvist med Ulf Samuelsson.
Nu tvingas man betala miljonbelopp till förre tränaren.
– Vi är jättenöjda med hans jobb när han var här, sedan har vi gått vidare, säger klubbens vd Andreas Hedbom till Sportbladet.

Under förra säsongen agerade Leksand för att rädda kvar klubben i SHL. Huvudtränaren Roger Melin fick lämna och in kom Ulf Samuelsson som ersättare.

Leksand i tvist

Kontraktet med ”Tuffe Uffe” inkluderade en vanlig samt en rejäl bonus om Leksand skulle klara sig kvar i högstaserien. Som alla vet kom en coronapandemi och förändrade allting.

Ulf Samuelsson, Leksand
201010 Leksands spelare tackar Leksands målvakt Janne Juvonen under ishockeymatchen i SHL mellan Linköping och Leksand den 10 oktober 2020 i Linköping. Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN / COP 102 / PH0024

Hockeysäsongen ställdes in i förtid och varken slutspel eller kvalspel genomfördes under våren. Därför klarade sig Leksand kvar i SHL ytterligare en säsong och Samuelsson löste uppgiften trots allt.

Men Leksand hamnade i en tvist med förre tränaren, rapporterar Sportbladet. Tvisten handlar om att Samuelsson har rätt till bonusen i och med att Leksand klarade sig kvar eller om man istället ska ta hänsyn till att coronapandemin satte stopp för SHL-säsongen och kvalspelet.

”Har gått vidare”

Enligt uppgifter var parterna oense om bonusen och det var nära att konflikten togs till rättssalen. Men Leksand och Samuelsson lyckades till slut hitta en lösning och kom överens.
– Det där tillhör förra verksamhetsåret, vi är supernöjda med ”Uffe” och hans jobb. Säsongen gick på ”hold” och vi har kommit överens med Uffe, så för vår del är det ingen dramatik alls. Vi är jättenöjda med hans jobb när han var här, sedan har vi gått vidare, säger Leksands vd Andreas Hedbom till kvällstidningen.

Ulf Samuelsson, Leksand
200220 Leksands tränare Ulf Samuelsson under ishockeymatchen mellan Djurgården och Leksand den 20 februari 2020 i Stockholm. Foto: Andreas Sandström / BILDBYRÅN / Cop 104

Men det blev ändå en dyr historia för Leksands IF, enligt uppgifterna. Samuelssons bonus låg egentligen på hela 1,5 miljoner kronor men efter uppgörelsen lyckades man halvera summan till 750 000 kronor.

Betalar en miljon

Räknar man sedan ihop det och lägger på sociala avgifter landar utbetalningen till förre tränaren på över en miljon kronor.
– Vi kommenterar aldrig anställdas avtal, det är många parametrar i sånt där. Det vill jag inte kommentera, säger vd Hedbom. 

Den här säsongen är det Björn Hellkvist som leder Leksand. Säsongsinledningen har hittills bjudit på sju inspelade poäng på de sex första matcherna.

LÄS MER: Jonathan Dahléns ilskna utbrott – efter stora hattrickshowen: ”Man blir förbannad”

Få våra nyhetsbrev!