Legendaren Tommy Salos stora kritik – kräver nu att serierna skjuts upp: ”Vi måste tänka efter”

Hockeyserierna är tänkta att dra igång i september.
Nu kräver Tommy Salo att division 2 skjuts upp.
– Vi måste tänka efter här och inte bara dra igång säsongen, säger han till Hockeysverige.

Coronaviruset och dess massiva spridning har fått enorma konsekvenser på i stort sett all idrott i världen. I Sverige avbröts SHL-säsongen direkt efter grundserien, och det är fortfarande oklart hur kommande säsong kommer att se ut.

Salos stora kritik

Klart är att serien kommer att starta i mitten av september, men huruvida publik är tillåten eller ej är fortfarande oklart. Oklart är läget även med Hockeyallsvenskan, som tydligt meddelat att man inte kommer starta ligan om publik inte är tillåten.

190213 Tommy Salo poserar för ett porträtt under en pressträff med de tävlande i 11:e säsongen av Mästarnas mästare den 13 februari 2019 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Nu kommer kritik från målvaktslegendaren Tommy Salo om att dra igång serierna lägre ner i divisionerna, med tanke på den stora smittorisken.

– Jag förstår att SHL och lagen där vill att det ska sätta igång, men småklubbarna har inte samma möjligheter och resurser. I flesta hallarna är det små korridorer och utrymmen. Bland annat har vi det i Hedemora, vilket gör att smittorisken blir väldigt stor. Jag vet av erfarenhet från förra säsongen. Då var det sju, åtta killar som efter tränat tillsammans fått en vanlig influensa, vilket gjorde att vi hade svårt att få ihop ett lag. Skulle det istället vara corona som sprids mellan spelarna finns det en risk att dom som smittas blir borta hela säsongen, men även då kan i sin tur sprida det vidare, säger han till Hockeysverige.

”Måste tänka efter”

Salo är numera tränare för Hedemora.

– Jag tror inte det här påverkar Hedemora ekonomiskt. Vi har svårt att få in pengar överhuvudtaget. Det är inte som i SHL eller Hockeyallsvenskan där Tv-avtalen gör att dom kan dra in pengar. För oss handlar det helt andra saker och värden, att värna om våra spelare och deras anhörigas hälsa. Våra spelare åker direkt från sina jobb till träningarna, sedan hem och kan inte som SHL-spelarna vara hemma när dom inte har träningar eller matcher. Vi måste tänka efter här och inte bara dra igång säsongen, säger han.

940227 OS, Ishockey, final, Sverige – Kanada: Matchhjälten Tommy Salo med guldmedaljen. © Bildbyrån

Salo vill nu ha tydliga direktiv från förbundet.

– Allt handlar om smittorisken. Småklubbarna utövar sitt i små lokaler. Om SHL sätter igång måste alla andra serier också dra igång, så är det, eftersom lag ska kunna gå upp och ner. Ska vi ha stängda ligor nästa säsong eller hur har man tänkt sig? Jag har inget bra svar på det och inte heller hört något från förbundshåll, säger han.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!