Lagkaptenen Joel Lundqvists utspel – efter heta debatten om Frölunda: ”Det är ett passande namn”

Frölunda kan byta namn och klubbmärke.
Nu uttalar sig lagkaptenen Joel Lundqvist för första gången.
– Jag tycker att det har varit ett passande namn att ha, säger han till GP.

I svallvågorna av rörelsen ”Black Lives Matter” har flera klubbar hamnat i bekymmer. Framförallt i USA har Washington Redskins och Cleveland Indians namn och klubbmärken starkt ifrågasatts.

Frölundas debatt

Även Frölunda har dragits in i debatten och kan nu byta namn och klubbmärke. SHL-klubben har inlett en varumärkesutredning som ska vara klar i augusti.

Joel Lundqvist, Frölunda
200307 Frölundas Joel Lundqvist under ishockeymatchen i SHL mellan Frölunda och HV71 7 mars 2020 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89

Då kommer ett beslut att tas om klubben ska ta bort ”Indians” från sitt namn och byta ut klubbmärket som i dag är en indian i färgerna grön, vit, svart och röd. På grund av att det är nedvärderande mot urinvånarna i Nordamerika.

Lundqvists utspel

Nu ger sig även Frölundas lagkapten Joel Lundqvist in i heta debatten. Klubbens meste spelare genom tiderna vill ha kvar indianen på magen.
– För mig står indianen för nåt positivt. För kämpaglöd och för att strida – med indianen. Det är verkligen positivt laddat. Jag tycker att det har varit ett starkt varumärke, vi har haft framgångar i det – och för mig är en indian en krigare, nån som går på jakt. En hårding. Jag tycker att det har varit ett passande namn att ha, säger han till GP.

Joel Lundqvist, Frölunda
200229 Frölundas Joel Lundqvist blöder från örat under ishockeymatchen i SHL mellan Luleå och Frölunda den 29 februari 2020 i Luleå. 
Foto: Simon Eliasson / BILDBYRÅN / Cop 159

Lundqvist välkomnar ändå utredningen för att få ett helhetsperspektiv om vad folk tycker om Frölunda Indians namn och logga. Han erkänner även att det skulle vara tråkigt att lämna indianen.
– Jag vill ha helhetsbilden. Varför och hur de tänker, hur omvärlden ser på det, om det är ett stort problem och om många störs av det. Då får vi se vad det leder till. Men jag utgår från här och nu – och min ståndpunkt är positivt laddad. Indianen har stått för nåt positivt. Men utredningen kanske kommer fram till nåt annat – och då får jag omvärdera det. På sätt och vis är det tråkigt att lämna indianen, säger han till lokaltidningen.

Redan för några år sedan blev Frölunda, och speedwaylaget Indianerna, anmälda till Diskrimineringsombudsmannen på grund av att deras namn och symboler var kränkande. Den gången las anmälan ned.

LÄS MER: Stora vändningen: Storstjärnan lämnade Frölunda – men kan återvända direkt(!): ”Inget är stängt”

Få våra nyhetsbrev!