Legendaren Kenta Nilssons starka ord – om övergången som chockade hockey-Sverige: ”Mitt största misstag”

Det var övergången som chockade svensk hockey.
Nu berättar Kenta Nilsson om flytten från Djurgården till AIK.
– Det var största misstaget jag har gjort, säger han till Hockeysverige.

Kenta Nilsson är tveklöst en av de mest talangfulla spelarna som svensk hockey tagit fram. Svensken tokdominerade i Nordamerika och gjorde på 553 matcher makalösa 686 poäng.

”Mitt största misstag”

Just den poängnoteringen är det många svenskar som har slagit, men om man slår ut det över antalet spelade matcher är det faktiskt bara en blågul spelare som slår ”Mr Magics” poängsnitt i NHL, och det är Peter Forsberg. Men Kenta Nilsson var även dominant redan innan flytten till Nordamerika, då han spelade i dåvarande Elitserien.

890814 Ishockey, Kent Nilsson, Kloten: Kent Nilsson, Kloten. Foto: BILDBYRÅN

Kenta Nilsson vann poängligan med Djurgården samma år som laget åkte ur till Division 1, men i stället för att följa med laget ner så valde han att göra en chockflytt – till värsta rivalen AIK.

I dag, 45 år senare, berättar Kenta om hur mycket han ångrar just det.

– Det var ingen spelare sedan början på 1960-talet som hade gått från Djurgården till AIK, men jag ville spela i elitserien och vägrade skriva på för Djurgården. Det var största misstaget jag har gjort. Jag skulle stannat där och om jag nu ser tillbaka så skulle det inte haft någon betydelse för min karriär, säger han till Hockeysverige.

ANNONS: Hos Unibet får man nu 100 kr extra att spela för vid första insättningen! Klicka här för att öppna ett konto och ta del av 100 kronor extra vid din första insättning hos Unibet.

”Mamma gömde hotbreven”

Övergången blev extremt uppmärksammad, men Kenta kunde lika gärna ha valt Leksand före AIK.

– Det blev ett jäkla liv eftersom man inte fick gå mellan klubbarna då. Jag var på väg i Leksand, min idol Mats Åhlberg spelade ju där. (Folke) ”Totte” Bengtsson berättade att dom var intresserade av mig. Vi åkte upp dit och träffade deras ordförande, Christian Årjes, på en restaurang i Tällberg. Jag tänkte skriva på direkt, men dom ville att allt skulle gå rätt till och först informera ledarna i Djurgården, säger han, och fortsätter:

– Ett par dagar senare fick jag ett brev hem om att jag kommit in i lumpen på VKÖ i Solna. ”Ankan” (Parmström) ringde och sedan och övertygade mig om att AIK var rätt val för mig. Jag kommer ihåg att till och med Förbundskaptenen (Hans) ”Virus” Lindberg ringde och sa att min landslagsplats inte var i fara om jag spelade kvar i Djurgården.

920905 Ishockey, elitserien, Djurgården, Förhands: Kent Nilsson © Bildbyrån

Säsongen blev heller inte som önskad för Kenta Nilsson, som med all tydlighet menar att han borde varit Djurgården trogen.

– Jag gjorde illa mig i sista matchen mot Modo och gick inte slutspel. Vi hade ett bra lag, men det var tufft i början att byta lag. Jag tror att jag till och med fick hotbrev, men jag såg aldrig breven eftersom mamma gömde dom. Det var ett misstag, jag skulle aldrig gått dit, säger han.

LÄS MER: HV71-ikonen Lance Wards varma ord om förre lagkamraten Stefan Liv: ”Han är så saknad”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!