Lasse Granqvists vackra hyllning av Pekka Lindmark skickar rysningar genom hela hockey-Sverige: ”Vi ska komma ihåg”

Peter ”Pekka” Lindmark var en stor hockeyspelare.
Nu hyllas han av Lasse Granqvist.
– Tänk att komma från gruvan i Kiruna och bli en så oerhört stor och viktig del för ishockeyn, säger Granqvist i podcasten Sporthuset.

Peter Lindmark är en av de bästa svenska hockeymålvakterna genom tiderna. ”Pekka” var med Tre Kronor och tog två VM-guld, tre VM-silver, och OS-brons. 1981 och 1986 utsågs han till världens bästa målvakt.

Lindmark hyllas

Lindmark växte upp i Kiruna och kom fram i Kiruna AIF innan han bytte till Kiruna IFK. Som 16-åring(!) slutade Pekka skolan och började jobba i gruvan i Kiruna. Efter spel i Timrå IK gick han till Färjestad, där det blev två SM-guld. Sedan var Peter med och tog Malmö IF (i dag Malmö Redhawks) från Division 1 till bäst i Sverige. Två SM-guld blev det med Malmö.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Peter Pekka Lindmark, hockey, Malmö
960220 Ishockey, Elitserien, Malmö – Västra Frölunda, 2-4: Peter Lindmark, Malmö. Foto: BILDBYRÅN / 19421

I dag är det 26 år sen Pekka avslutade sin professionella spelarkarriär, och nu hyllas han på nytt för sin hockeygärning.
– Han har betytt jättemycket för Malmö-hockeyn. Det var han som gjorde hela trovärdigheten i resan. Att man lyckas värva en målvakt av den digniteten, som har vunnit SM-guld precis innan, vunnit VM-guld 1987. Att hitta den typen av målvakt i dag, det skulle jag säga är helt omöjligt.
– Hade de inte värvat Pekka där så hade de nog inte fått in ett band av alla de spelare som ändå kom efter det, så han är jätteviktig för hela den delen och det är ju den framgångsrikaste perioden i hela Malmö IFs historia, säger hockeyreportern Johan Svensson när han gästar podden Sporthuset

Granqvists spaning

Nyligen hyllades den tidigare ordföranden i Malmö Percy Nilsson för sina gärningar. Då märkte Lasse Granqvist att fokuset riktades på en viss annan hockeylegend på plats.
– Då var ju en utav huvudattraktionerna, förutom huvudrollsinnehavaren själv då – det går ju inte att prata om Malmö IF:s storhetstid utan att nämna hans enorma betydelse givetvis – men det var ju Peter ”Pekka” Lindmark som var där sida vid sida av sin gamla kompis då, säger Granqvist i podcasten. 

Artikeln fortsätter efter bilden.

Lasse Granqvist, hockey
230422 Cmores Lasse Granqvist under final 4 i SHL mellan Skellefteå och Växjö den 22 april 2023 i Skellefteå. Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN / COP 117 / OW0120

TV4-profilen hyllar också Pekkas resa till storhet.
– Tänk att komma från gruvan i Kiruna, 600 meter under markens yta, hela vägen ner till, så långt du kan komma i andra änden utav Sverige faktiskt, och bli en så oerhört stor och viktig del för ishockeyn i fotbollsstaden Malmö. För det ska vi komma ihåg att det är ju ändå det vi snackar om. 

– Och visst blev han Pekka med hela svenska folket?, frågar Tommy Åström i podden.
– Absolut! Ja, svarar Granqvist. 

LÄS MER: Här säger Lasse Granqvist precis vad alla tänker – när Joel Lundqvist avslöjar hur han alltid fuskade

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev