Knallen: Svenske stortalangen kan gå rakt in i NHL – tvingas då tacka nej till SHL-laget

Planen är att han ska spela SHL nästa säsong.
Men nu kan stortalangen Philip Broberg gå rakt in i NHL.
– Jag är här för att försöka slåss om en plats, säger 19-åringen till The Athletic.

Förra sommaren blev han den svensk som valdes först av alla i NHL-draften. Då Edmonton Oilers plockade Philip Broberg som nummer 8 totalt.

Aktuell för NHL

Sedan dess har han gjort sin första SHL-säsong med Skellefteå AIK och vunnit JVM-brons med Juniorkronorna. Under sommaren har 19-åringen åkt över till Kanada för att vara med på Oilers träningsläger.

Philip Broberg, SHL
191216 Philip Broberg of Sweden during a training session on December 16, 2019 in Uppsala. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån / 180153

Och nu finns en ledig plats i truppen som öppnar för att svenske stortalangen kan gå rakt in i NHL-slutspelet som börjar den 1 augusti.
– Det är därför jag är jag, för att försöka ta en plats. Jag försöker kämpa och konkurrera mot alla killarna i laget, precis som alla andra också gör, säger tonåringen till The Athletic. 

Tacka nej till SHL

Om Broberg får en plats i NHL-truppen innebär det att han tvingas tacka nej till Skellefteås försäsong inför nya SHL-säsongen. Där planen är att svenske backtalangen ska fortsätta spela i Sverige en säsong till.

Philip Broberg, SHL
200229 Skellefteås Philip Broberg jublar efter 5-2 som var hans första SHL mål under ishockeymatchen i SHL mellan Skellefteå och Leksand den 29 februari 2020 i Skellefteå. Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN / Cop 117

Han hoppas också kunna ta en större roll i Skellefteå jämfört med förra säsongen.
– Jag vill ta en stor roll nästa säsong, spela mycket, vara så bra jag kan vara och förtjäna speltid i special teams. Om man spelar mer så får man mer självförtroende och då kan man också utveckla sitt spel. Jag tror att det kommer hjälpa mig mycket i Skellefteå kommande säsong, säger han i intervjun.

Den 26 juli spikas Edmonton Oilers NHL-trupp för slutspelet. Då får vi svaret om Philip Broberg tar den tionde och sista backplatsen i laget, vilket skulle vara oerhört stort för 19-åringen.
– Vi får se vad som händer och sedan ta det därifrån, säger han om situationen. 

LÄS MER: 21-åringen fick lämna SHL-klubben – förhandlar nu med topplaget: ”Ett bra val för mig”

Få våra nyhetsbrev!