Klubbikonens plötsliga kritik – efter att SHL-laget plockar in NHL-veteranen: ”Jag är lite gammalmodig...”

Klubbikonens plötsliga kritik – efter att SHL-laget plockar in NHL-veteranen: ”Jag är lite gammalmodig…”

Djurgården har anställt Barry Smith som tränare.
Det ifrågasätter nu klubbikonen Tommy Söderström.
– Ett udda och tråkigt val, säger han.

Det blev bara åttondelsfinal för Djurgården i år, som bara blev tia i SHL:s grundserie och som därefter fick se sig utslagna av Frölunda i bäst av tre-mötet. I slutet av säsongen florerade rykten om att tränaren Robert Ohlsson var på väg bort, och mycket riktigt står det nu klart att han till nästa säsong i stället tar över ligarivalen Skellefteå.

Ikonens sågning

I Djurgården pratades det om den förre storbacken Tommy Albelin som ersättare – men valet föll till sist på ett betydligt mer oväntat namn. När Djurgården i går gick ut med sitt nya tränarnamn så var det oväntat nog Barry Smith som presenterades. Amerikanen har varit verksam i NHL i hela 32 år, och har vunnit hela fem Stanley Cup-titlar i tränarbåset.

Barry Smith, hockey
031128 Ishockey, NHL, Detroit – New York Islanders: Barry Smith. © Bildbyrån – 27206 D

Men han har även Sverige-koppling då han var assisterande tränare till Kent Forsberg under World Cup och OS på 90-talet. Valet har fått mycket ros inom hockey-Sverige, men Tommy Söderström, som spelade OS och World Cup, och som dessutom är en ikon inom just Djurgården, är inte lika imponerad.

– Det var ett udda val och lite tråkigt, för jag är lite gammalmodig och inte så förtjust i utländska coacher i Sverige. Djurgården frångår också sina principer att satsa på Stockholmsfolk, jag hade hoppats på Tommy Albelin. Mina erfarenheter av Barry Smith är väl inte så jättebra heller. Jag stod två matcher i World Cup och höll nollan i en, då blev jag petad i semifinalen. Jag var skitförvånad och vansinnig. Så de var inte mina favoritcoacher personligen, jag har varit sur och grinig på dem. Det är ändå en superbra coach med fint track record som kan vara bra för Djurgården, 68 år är inte gammalt i NHL där man litar mycket till erfarenhet, säger han till Aftonbladet.

Lidas imponerad

Det finns dock de som är betydligt mer imponerade. Nicklas Lidström, som haft att göra med Barry Smith flera gånger i karriären – men inte minst under tolv säsonger i Detorit Red Wings – hyllar nu valet.

– Barry Smith hade hand om forwards, så jag hade inte jättemycket med honom att göra rent konkret. Han gav alltid ett bra intryck och var väldigt delaktig, framförallt utvecklade han yngre spelare och la mycket tid på dem före och efter träning. Det är en coach som följt utvecklingen och har stort hockeykunnande, han är duktig taktiskt när det gäller spelsystem, coaching och motivation, säger backlegendaren.

980127 Tommy Söderström, Djurgården © Bildbyrån

Även Tomas Sandström spelade OS-turneringen där Smith var i Tre Kronor-båset, och hade han även i Detroit, och är mäkta imponerad.

– Jag är en stor supporter till Barry Smith, det är person som har full koll som coach och brukar omge sig med kompetent folk. Det är en coach som varit drivande och har haft stort kunnande under flera decennier. Han har hela tiden följt med och anpassat sig till utvecklingen, han är seriös och ger sig inte. Det är både kul och lite överraskande att han kommer till Djurgården, säger han.

LÄS MER: Mardrömsbeskedet mitt under ödeskvalet: HV71 tappar stjärnorna – duon har nu gjort klart med helt nya lag

Få våra nyhetsbrev!