Klart: Han tar över SHL-klubben efter storsuccén – tillsammans med förre NHL-svensken

Nu står det klart vem som blir Malmö Redhawks nya tränare.
Det blir en riktig succétränare i Joakim Fagervall.
51-åringen gjorde sitt Björklöven historiskt genom att ta flest poäng någonsin i HockeyAllsvenskan den gångna säsongen.

Sedan länge har det varit klart att Peter Andersson lämnar jobbet som huvudtränare för Malmö Redhawks. Därefter har SHL-klubben jagat efter ersättaren.

Succé i Björklöven

I dag blev det klart vem som tar över Malmö till nästa säsong. När stora succétränaren Joakim Fagervall presenterades som ny Malmötränare under fredagen.

Joakim Fagervall, Björklöven
191211 Björklövens tränare Joakim Fagervall under ishockeymatchen i Hockeyallsvenskan mellan Västerås och Björklöven den 11 december 2019 i Västerås. Foto: Tobias Sterner / BILDBYRÅN / Cop 254

51-årige Fagervall ledde ett otroligt Björklöven till seriesegern i HockeyAllsvenskan och slog även rekord. Genom att ta flest poäng någonsin i historien av HockeyAllsvenskan.

Tar steget till SHL

Men han fick aldrig chansen att leda laget till SHL då coronaviruset satte stopp för hockeysäsongen i förtid. Nu får Fagervall istället ta klivet upp till SHL som ny Malmötränare.

Joakim Fagervall, Björklöven
191011 Björklövens tränare Joakim Fagervall jublar efter ishockeymatchen i hockeyallsvenskan mellan AIK och Björklöven den 10 oktober 2019 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån / 180133

Redhawks nya huvudtränare får assistenterna Jesper Mattsson och nye Andreas Lilja vid sin sida i båset.
– Vi tror väldigt mycket på den konstellation som vi nu sätter samman. I Fagervall får vi in en tränare med stor erfarenhet. Han är en lugn och trygg ledare och vi har följt honom under en längre tid. Lilja är fortfarande ganska ny som tränare och han har framtiden för sig. Han är väldigt passionerad och har dessutom en enorm erfarenhet från den egna spelarkarriären, säger sportchefen Patrik Sylvegård i ett officiellt uttalande på klubbens webbplats.

580 NHL-matcher

Fagervall har tidigare tränat Luleå i SHL samt klubbar som Växjö, Tingsryd, Oskarshamn och Västerås i HockeyAllsvenskan. Medan Lilja för första gången kliver upp på tränarnivå i SHL och han kommer närmast från Kristianstad IK.

44-årige Lilja kan istället kompensera med en lång och framgångsrik karriär på allra högsta nivå. Det blev hela 580 matcher i NHL och en Stanley Cup-titel 2008 samt spel i Mora, Rögle och just Malmö på svensk mark.

LÄS MER: Oväntade vändningen: Storstjärnan ryktas vara klar för SHL-klubben – nu kommer nytt besked