Kenta Nilsson bryter ut i tårar – känslosamma orden om Börje Salming: ”Fy fan… Det är för jävligt”

Kenta Nilsson fick en fråga om Börje Salming.
Då bröt ikonen ut i tårar.
– Jag har ont i benet men det är bara skit jag har. Fy fan. Det är svårt att beskriva, säger han i Aftonbladet tv-intervju.

Tidernas Hockeygala gick på SVT på torsdagen och mycket handlade om Börje Salming. En av våra allra största idrottare och hockeyspelare går just nu en kamp mot ALS, och förra veckan hyllades han stort i sin förra hemstad Toronto, framför Maple Leafs-fansen under två raka hemmamatcher.

Kentas starka ord

Under torsdagen kom hyllningen i Sverige, då mängder av Sveriges största idrottsstjärnor samlades under ett och samma tak. När Börje Salming klev upp på scenen tillsammans med sin närmsta familj för att ta emot NHL:s hederspris var det inte många som kunde hålla tårarna borta. Den stående ovationen till Börje ville aldrig ta slut, och ikonen hälsade till alla genom att göra ett hjärta med händerna.

Börje Salming, hockey
221117 Börje Salming formar sina händer till ett hjärta när han får stående ovationer av publiken och tilldelas priset NHL Honorary Award under Tidernas Hockeygala den 17 november 2022 i Stockholm. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0377

Kenta Nilsson, även känd som ”Mr Magic”, var en av alla som inte kunde hålla tårarna borta när Salming var uppe på scenen. När han sedan intervjuades i Aftonbladets tv bröt han på nytt ut i gråt.

– Vad ska man säga… Det är för jävligt, det är det faktiskt. Jag tycker det är för jävligt. Jag har lite ont i benet här, men…, säger han, innan han måste torka bort tårarna.

LÄS MER: Ulf Sterners plötsliga kritik mot stora galan – kunde inte hålla sig från att säga till: ”Blir inte ledsen, men…”

”Tänker på honom varje dag”

Kenta Nilsson kom till Nordamerika 1977, några år efter Börje Salming.

– Jag har spelat i landslaget med honom, jag har spelat mot honom i NHL och han är en fantastisk människa. En fantastisk människa, säger Nilsson, innan han känslosamt fortsätter:

– Jag har lite ont i benet här men vad fan, jag tänker på Börje varenda dag. Det är bara skit det jag har.

Kenta Nilsson, hockey
Kenta Nilsson blir tårögd i en tv-intervju på Tidernas hockeygala. FOTO: Sportbladet

Kenta Nilsson försöker hitta orden.

– Fyfan. Fyfan alltså, säger han.

– Det är svårt att beskriva. Att någon människa ska behöva drabbas så där. Det är inte bara Börje, det är 200 människor om året i Sverige som får det där. Vilken jävla sjukdom.

Kenta Nilsson säger, avslutningsvis:

– Jag älskar killen, och alla som får den där sjukdomen tycker jag synd om. Fy fan, alltså.

Se intervjun med Kenta Nilsson här (extern länk)

LÄS MER: Jonas Bergqvists helt klockrena skämt till Peter Forsberg på scenen – får hela arenan att skratta