Kenny Jönsson nobbade 20 miljoner kronor av den mest respektfulla anledningen: ”Blev många sömnlösa nätter”

Kenny Jönsson vann både OS- och VM-guld.
Men han valde alltid att gå sin egen väg under karriären.
Vilket ledde till att han nobbade 20 miljoner kronor av den finaste anledningen.

Det finns få svenska hockeyspelare som Kenny Jönsson. Han må ha gjort 10 säsonger i NHL och sammanlagt 267 poäng på 686 matcher i Nordamerika men det var aldrig ära och berömmelse som var hans drivkraft.

Jönssons karriär

Kenny ville spela hockey och lämnade NHL redan som 29-åring för att vända hem till Sverige igen och hjälpa moderklubben Rögle BK som då spelade i HockeyAllsvenskan. Det skulle bli ytterligare fem säsonger inom svensk hockey och Jönsson var en stor anledning till att Rögle tog steget upp till SHL 2008.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Kenny Jönsson, hockey
060226 OS 2006, Vinter, Ishockey, Final, Sverige – Finland: Kenny Jönsson, Sverige, OS- guld, guldmedalj, guld, medalj, glädje. Prisutdelning, nationalsång. © Bildbyrån – 28354

Den stora höjdpunkten under karriären kom 2006 när Kenny Jönsson, tillsammans med brorsan Jörgen Jönsson, vann både OS- och VM-guld under samma år med Tre Kronor. Där Kenny också utsågs till turneringens bästa back i OS och noterades för bäst plusstatistik (+13) av alla spelare i VM.

Nobbade 20 millar

En otrolig bedrift av en allsvensk back på ålderns höst men sedan har också Jönsson varit en alldeles speciell hockeyspelare. Och han har alltid gått sin egen väg i hockeykarriären.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Kenny Jönsson, hockey
221015 Kenny Jönsson under hyllningen när Rögles legendarer från sina tröjor hissade på nytt efter renoveringen av Catena Arena inför ishockeymatchen i SHL mellan Rögle och Örebro den 15 oktober 2022 i Ängelholm. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0417

2008 fick han ett drömerbjudande från KHL på hela 20 miljoner kronor i nettolön men han vägrade flytta till Ryssland och vill hellre vara kvar i Rögle BK.
– Jag kommenterar inga summor, men det var mycket pengar. Det var många sömnlösa nätter, men eftersom jag tidigare har bestämt mig för att aldrig spela hockey i en rysk klubb blev det också så, sa Kenny i en intervju med Expressen då.

LÄS MER: Kenny Jönsson tar plats i brorsan Jörgen Jönssons mäktiga drömfemma

Blev brandman

Efter hockeykarriären sadlade sedan backlegendaren om till brandman på deltid.
– Det är en enorm tillfredställelse att hjälpa folk i nöd. Det är också ett lagarbete, man kämpar tillsammans för att övervinna olyckan eller händelsen man åker på. Sedan är det motivation att hålla sig i bra form, förklarade han sitt nya jobb för kvällstidningen.

Men vi har även fått se han återvända till hockeyn också i form av tränare för Skånes lag i tv-pucken.

Dela artikeln för att hylla Kenny Jönsson, en av Sveriges främsta hockeybackar!