Johan ”Honken” Holmqvists besked – lägger plockhandsken på hyllan

.

En målvaktslegendar har räddat färdigt. 
Johan ”Honken” Holmqvist, 41, lägger skridskorna på hyllan.
– Jag kommer alltid älska att stoppa puckar. Det kommer aldrig gå ur, säger han till Hockeypuls

Johan ”Honken” Holmqvist gjorde sina första SHL-matcher under säsongen 1996/1997, men det riktigt stora genombrottet kom tre år senare.

”Honken” var då given förstamålvakt i Brynäs som vann SM-guld, och året dessförinnan mottog han priset som årets junior i svensk hockey.

”Många signaler”

Nu, mer än 20 år senare, lägger evigt unge ”Honken” skridskorna på hyllan.

– Det sjuka är att jag känner mig så egentligen. Jag var grymt sugen under vintern, jag var redo att spela. Men, äh, det är många signaler som säger att jag är klar. Sen kommer jag alltid älska att stoppa puckar. Det kommer aldrig gå ur, säger han till Hockeypuls.

Holmqvist flyttade 2000 till NHL och gjorde då fyra säsonger i Nordamerika, i New York Rangers och Minnesota Wild.

060521 Ishockey, VM, Final, Sverige – Tjeckien, 4-0 VM-guld, guld: Johan Holmqvist, målvakt och Mikael Samuelsson. Pokal.
Foto: Bildbyrån

Efter två säsonger i Brynäs väntade ytterligare två i NHL, då med Tampa Bay Lightning och Dallas Stars, men 2008 flyttade Holmqvist hem till Sverige och Frölunda och därefter blev det inget mer utlandsäventyr.

Efter spel i Frölunda, Brynäs, Almtuna och Karlskrona så blev han under under sommaren i fjol klubblös, och han hittade ingen ny klubb under säsongen.

Vann VM-guld

Nu har han alltså gjort sin sista match.

– Nu har jag precis slutat och låter allting landa lite innan man vet exakt vad man ska hålla på med, säger han.

990418 Ishockey, Elitserien, Final, Modo – Brynäs, 2-4: Brynäs, svenska mästare 1999. Johan Holmqvist, målvakt i Brynäs jublar efter segern.
Foto: Alf Lindbergh / BILDBYRÅN

Johan Holmqvist tog ytterligare ett SM-guld, under 2012, och har dessutom vunnit VM-guld 2006, då han även blev utsedd till turneringens bästa målvakt och deltagen i All Star-laget.

– Det är lite såna saker som börja sjunka in nu. Jag har inte stannat upp innan, utan det är många saker som man tänker: ja, det har man varit med om. Det är lite kul och då ska man vara stolt över det, säger han.

Nu ska Johan Holmqvist satsa på en karriär som målvaktstränare.

Dela för att hylla ”Honken”, en av våra största målvakter!