Johan Garpenlövs stora oro inför OS – efter nya chockuppgifterna: "Tror inte någon är intresserad…"

Johan Garpenlövs stora oro inför OS – efter nya chockuppgifterna: ”Tror inte någon är intresserad…”

Nya uppgifter menar att idrottare under OS tvingas till fem veckors karantän vid positivt test för coronaviruset.
Det oroar Tre Kronors förbundskapten som ställer sig frågan om någon spelare ens vill resa till Kina i vinter.
– Tror inte någon är intresserad av det, säger han.

Efter en positiv start på den nya NHL-säsongen där klubbarna lyckats hålla sina spelare friska har viruset tag sig in i lagen. Match efter match har tvingats ställas in och de har spridit sig en oro om klubbarna vill släppa sina stjärnor till vinterns stora idrottshändelse.

Garpenlövs oro

Och enligt uppgifter till Toronto Star har Internationella Olympiska Kommittén kommit med nya besked gällande covid-19 för idrottare som ska delta i mästerskapet. Nyhetssajten menar att det kan bli aktuellt med fem veckors karantän i Kina vid positivt test av coronaviruset.

Det oroar Johan Garpenlöv som är mitt i processen att plocka ut en trupp till turneringen.

200209 head coach Johan Garpenlöv of Sweden during the Beijer Hockey Games match between Sweden and Finland on February 9, 2020 in Stockholm. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

– Om det nu blir så får vi se framöver. Det sista ordet är nog inte sagt vad det gäller det. Men vem är beredd att sitta fem veckor i karantän om det skulle hända? Då pratar vi både NHL- och europaspelare, säger Garpenlöv till SVT Sport

Han fortsätter:

– Om det nu skulle vara så att de kommer fram till det så undrar jag om vi överhuvudtaget får spelare att komma dit.

”Har svårt att se det”

NHL har tidigare givit besked om att de tillåter sina spelare att delta i OS. Det kan däremot komma att förändras om ett större utbrott skulle ske. Då finns det en klausul som gör det möjlighet för organisationerna att hindra sina spelare att ställa upp i OS.

Därför arbetar den svenske förbundskapten med två parallella trupper. En med NHL-spelare, och en annan med spelare från SHL och Europa.

211206 Sveriges förbundskapten Johan Garpenlöv under en presskonferens inför Channel One Cup den 6 december 2021 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Men just nu fruktar Garpenlöv om ens någon klubb vill släppa sina spelare till OS.

– Jag har svårt att se att arbetsgivare i Sverige ser sina bästa spelare försvinna iväg i fem veckor. Om de nu skulle få ett positivt coronatest. Men fem veckor i Kina om man får ett positivt test tror jag inte någon är intresserad av, säger han.

LÄS MER: Oväntade uppgifter: Rikard Grönborg lämnar Schweiz – uppges helt överens om nytt tränarjobb nästa säsong

Få våra nyhetsbrev!